Európski socialisti pozastavili členstvo stranám Smer a Hlas

Vedenie Strany európskych socialistov rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán Smer a Hlas. Hovoria o jasnom odklone Roberta Fica od hodnôt európskych socialistov a tiež o spojení s radikálne pravicovou stranou SNS.

12.10.2023 17:43 , aktualizované: 19:33
Peter Pellegrini / Robert Fico /  Andrej Danko / Foto: ,
Zľava Peter Pellegrini (Hlas), Robert Fico (Smer) a Andrej Danko (SNS) po podpise memoranda o porozumení 11. októbra 2023
debata (746)

„Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A navyše v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany,“ hovorí vyhlásenie strany po stretnutí, s odkazom na avizovanú koalíciu so stranou SNS.

Pellegrini: Nie sme rýchlokvasená strana ani pozbieranci
Video

Ako píše portál Euractiv.sk európski socialisti kritizovali stranu Smer za proruské postoje, konkrétne za odmietnutie poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. Tiež pripomínali, že koalícia s krajnou pravicou by mala byť pre ľavicové strany červenou čiarou.

Čo odkázal Šimečka svojim voličom?
Video
pellegrini, beňová Čítajte viac Beňová najprv Pellegriniho vysmiala, teraz sa ospravedlňuje. Líder Hlasu: Bolo to urážlivé a arogantné

Po reakcii strany skôr volali aj vysokopostavení európski politici, napríklad portugalský predseda vlády António Costa. V liste žiadali predsedníctvo PES o reakciu aj socialisti z Nemecka, Holandska alebo Rakúska.

Robert Fico / Robert Kaliňák / Čítajte viac Po vylúčení Smeru zo Strany európskych socialistov volá už aj portugalský premiér Costa

Kým Pellegrini skôr uviedol, že stranu Hlas nemôžu socialisti vylúčiť, lebo nie je plným členom, Fico povedal, že svoju rétoriku k Ukrajine nebude meniť, ani keby ho to malo stáť členstvo.

Zatiaľ nie je jasné, či to bude znamenať vylúčenie europoslankýň Moniky Beňovej a Kataríny Roth Neveďalovej, prípadne Roberta Hajšela, ktorý bol zvolený na kandidátke Smeru.

Ako uviedol Euractiv, vylúčenie z frakcie by mohlo znamenať, že europoslanci prídu o politický vplyv, vrátane pozícii vo výboroch alebo vedení europarlamentu, o čom rozhodujú politické skupiny.

Strany Smer, Hlas a SNS podpísali v stredu memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení vládnych pozícií.

voľby 2023 centrála Smer Róbert Kaliňák Čítajte viac Médiá mená niektorých ministrov trafili, tvrdí Kaliňák. Smer má zálusk na šesť ministerstiev a premiéra

Stop členstvu stranám Smer a Hlas je nevyhnutné

Pozastavenie členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD v Strane európskych socialistov (PES) je nevyhnutný krok. Uviedla to vo štvrtok večer šéfka politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Iratxe Garciová Perezová. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa šéfky druhej najväčšej politickej skupiny v europarlamente frakcia S&D na budúci týždeň pozastaví členstvo trom slovenským europoslancom za Smer-SD. Členmi slovenskej delegácie v S&D sú Monika Beňová, Robert Hajšel a Katarína Roth Neveďalová.

„Ako podpredsedníčka PES som podporila toto rozhodnutie. Je to nevyhnutný krok. Ako predsedníčka skupiny socialistov v Európskom parlamente sa na budúci týždeň budem venovať situácii slovenských europoslancov v našej skupine,“ uviedla Garciová Perezová na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Hlas si nie je vedomý odklonenia sa od sociálno-demokratických hod­nôt

Strana Hlas si nie je vedomá akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt. Uviedla to v reakcii na pozastavenie členstva v Strane európskych socialistov. Verí, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe Hlasu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať.

„Strana vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES,“ uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Hlas-SD deklaruje, že bude naďalej svojou politikou napĺňať základné hodnotové piliere strany.

746 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Hlas #Strana európskych socialistov