KDH odmieta návrh na zavedenie potratovej tabletky. Rozhodnutie je na novej vláde, odkazuje Palkovičov rezort

Kresťanskí demokrati odmietajú návrh na zavedenie chemickej interrupcie na Slovensku. Pripravuje ho podľa nich rezort zdravotníctva. Ten reaguje, že rozhodnutie je na novej vláde. Vyplýva to z vyjadrení KDH a Ministerstva zdravotníctva.

13.10.2023 10:49
Michal Palkovič Foto: ,
Minister zdravotníctva Michal Palkovič
debata (6)

„Rozhodnutie o zavedení takzvanej potratovej tabletky alebo o zachovaní súčasného status quo bude na novej politickej reprezentácii,“ uviedli z komunikačného oddelenia rezortu.

Cigániková: Máme aj vážnejšie problémy ako interrupcie.

Video

Na Slovensku sa treba podľa KDH zaoberať tým, ako zvrátiť klesajúcu pôrodnosť. Nesúhlasí s tým, aby sa riešilo uľahčenie prístupu k ukončeniu života nenarodených detí. „Každej žene musíme zabezpečiť čo najlepšie podmienky na dôstojný život tak, aby o umelom potrate nemusela ani uvažovať,“ skonštatoval podpredseda hnutia Marián Čaučík.

Kresťanskí demokrati nesúhlasia s tvrdeniami, že medikamentózna forma potratu je zdravšia a bezpečnejšia.

„Potratová tabletka neznižuje výrazným spôsobom riziká a komplikácie pri umelom ukončení tehotenstva. Riziko silného krvácania, pokračujúceho tehotenstva alebo pozostatkov plodu v maternici je dokonca vyššie ako pri klasickom chirurgickom ukončení tehotenstva,“ dodal Peter Stachura z KDH.

Možnosti chemickej interrupcie na Slovensku sa chcel venovať minister zdravotníctva Michal Palkovič, avizoval to v máji. Danú formu potratu vtedy označil za menej rizikovú metódu. Zdôraznil, že ide o medicínsku otázku, ktorej musí predchádzať široká odborná diskusia.

NR SR záborská parlament Čítajte viac Takmer 83 percent Slovákov si myslí, že budúca vláda by nemala rozhodnúť o zákaze interrupcií
6 debata chyba
Viac na túto tému: #potratová tabletka #chemická interrupcia