Proces s guvernérom NBS Kažimírom pokračoval výsluchmi svedkyne a znalkyne

Súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom Kažimírom pokračoval v pondelok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku výsluchmi svedkyne a znalkyne. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Kažimír čelí obžalobe pre trestný čin podplácania. Trvá na svojej nevine.

16.10.2023 15:46
Kažimír Foto: ,
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
debata (7)

„Na dnešnom hlavnom pojednávaní bola vypočutá svedkyňa a prečítané listiny (pri vylúčení verejnosti) a popoludní bola vypočutá znalkyňa z odboru psychológie už za prítomnosti verejnosti,“ priblížila hovorkyňa.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48-tisíc eur.

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Peter Kažimír