Slovensko čaká zmena. Najvyšší čas (ne)baliť kufre?

Dezilúzia verzus nádej. Kormidla sa chopila staronová partia. Čo to pre nás znamená? A je to skutočne tak zlé, aby porazení utekali kadeľahšie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

17.10.2023 19:00

Víťaz volieb je jasný, jeho legitimita je jednoznačná. Zatiaľ čo sa jedni radujú, druhí upadajú do depresie a zvažujú odchod zo Slovenska. Je to skutočne na balenie kufrov? A prečo?

Zapojte sa do DEMDIS diskusie a nájdime vzájomné porozumenie!

Hlasujte aspoň za sedem komentárov a uvidíte, ktorá názorová skupina je vám bližšia.

Prečo sa pýtame?

Slovensko je nádhernou a pestrou krajinou. Zhoda zo septembrových DEMDIS diskusií nám potvrdzuje presvedčenie, že všetci sme na jednej lodi a nemali by sme zabúdať na to, že tu budeme spolu žiť aj po voľbách. Napriek tomu sa však nemalá časť spoločnosti obáva demontáže právneho štátu či demokracie zo strany novej koalície. Sú tieto obavy namieste? A ak nie, tak prečo?

Aké sú predpoklady toho, aby sme tu spolu nažívali v pokoji? Ako zabrániť nárastu odlevov mozgov? Ako spraviť zo Slovenska lepšie miesto pre život?

Teší nás, že diskusia prebieha na novej verzii diskusného softvéru. Ak sa vám náhodou niečo nezobrazuje tak, ako sa má, dajte nám, prosím, spätnú väzbu cez tento formulár.

Základom slobodná diskusia?

Demokracia je diskusia a hra. Všetci sme hráčmi so svojimi stratégiami a cieľmi. Zhodujeme sa, že základom je sloboda vyjadriť sa, že každý má právo vstupovať do verejnej diskusie a presviedčať verejnosť o svojich myšlienkach a návrhoch. Udržanie práve tohto princípu sa tak javí ako nevyhnutný základ, aby všetkým ostala chuť sa na Slovensku „hrať”.

Myslíte si, že sa podarí novej vláde udržať a zveľaďovať tento základný pilier slobodnej spoločnosti? Či sa naša spoločnosť uchýli k odstraňovaniu a vyháňaniu nepohodlných kritikov? Či tých, ktorí nesúhlasia s politikou vlády? A vôbec – platí, že slobodná diskusia je nevyhnutným predpokladom nádeje? Ako docieliť, aby nás z hry na „spoločnej lodi” utekalo čo najmenej?

Návrat k sebe

Ostrá predvolebná kampaň veľmi prilievala olej do ohňa spoločenskej polarizácie. Vyhrotené emócie a lietajúce kopance pohodovej nálade vôbec nepomáhali. Dnes však máme po kampani. Všetci si môžeme na čas vydýchnuť a prehodnotiť ďalšie kroky. Zhodu sme našli aj na tom, že slušný a vecný dialóg buduje porozumenie a zmierňuje napätie. Budeme schopní túto ašpiráciu presadzovať aj naďalej a lepšie?

Zapojte sa do novej diskusie a nachádzajme porozumenie v rozhádanej spoločnosti!

O projekte

DEMDIS je občianskym združením, ktoré inovatívnymi metódami nachádza konsenzus a porozumenie v rozhádanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike zas na tomto linku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Politika #demokracia #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah #otvorení názorom #nová koalícia #Štvrtá Ficova vláda