Pri obci Liptovské Revúce odstránili problémového medveďa

Pri obci Liptovské Revúce v okrese Ružomberok odstránili v stredu problémového medveďa. Podľa informácií odboru komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR ide o druhý ochranný odstrel problémového jedinca v tomto roku a celkovo o ôsmeho odstráneného medveďa.

18.10.2023 16:48
Medveď ZOO Foto: ,
Medveď hnedý.
debata

Medveďa odstránili na základe dohody o spolupráci pri manažmente medveďa hnedého medzi ŠOP SR a poľovníckym združením PZ Suchá Zelenô. „Synantropný štvorročný samec opakovane navštevoval intravilán obce, najmä v časti Vyšné Revúce. V okolí lokality Pilná spôsoboval škody a svojím správaním opakovane ohrozoval miestnych obyvateľov. Navštevoval záhrady rodinných domov, spôsoboval škody na ovocných drevinách, zelenine a v niekoľkých prípadoch zničil aj včelstvá, poškodil ohradníky a oplotenia,“ uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

Medvede v Bojniciach testujú kryt na kontajnery
Video

Zásahový tím pre medveďa hnedého Západ ŠOP SR problémového medveďa identifikoval na základe množstva kamerových záznamov o jeho pohybe v obci. „Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné. Jeho správanie po monitorovaní vyhodnotili ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách,“ dodal odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Zásahový tím pre medveďa hnedého