Lucia Ďuriš Nicholsonová v politike končí. Čo sa stane s Jablkom?

Europoslankyňa je frustrovaná a rozhodla sa, že po uplynutí mandátu v politike možno nadobro skončí. V parlamentných voľbách sa uchádzala o hlasy na kandidátke Demokratov. Tí však nezískali ani tri percentá. Politická strana Jablko možno splynie s inou stranou.

18.10.2023 17:40
jablko, lucia ďuriš nicholsonová Foto: ,
Lucia Ďuriš Nicholsonová
debata (138)

Europoslankyňa pre tvnoviny.sk povedala, že je smutné, ako dopadli na Slovensku parlamentné voľby. Naráža tým na kauzy Smeru a ľudí okolo Andreja Danka. Pochybuje o tom, aké Slovensko vlastne je a či „pravicové vlády, ktoré sa na chvíľu mihli na čele krajiny, neboli len chybou v systéme“.

Rada pre Pavlínu Matovičovú: Stiahni toho svojho Igora do kuchyne
Video

Europoslankyňa tvrdí, že sa snaží prezentovať Slovensko ako krajinu, ktorá patrí do západného sveta. Dodala však, že môže ísť skôr iba o zbožné želanie. „Možnože chce smerovať na Východ, ku krajinám, kde sa piliere právneho štátu a liberálnej demokracie otriasajú v základoch,“ povedala Nicholsonová s tým, že to v nej vzbudzuje veľa otázok, na ktoré nemá odpovede.

Nicholsonová si myslí, že Slovensko je krajina, v ktorej žijú dva svety, ktoré nemajú absolútne nič spoločné. Sama neverila, že po kauzách Smeru dokáže strana „vstať z popola“. Ukázalo sa však, že väčšina Slovákov takú vládu chce.

Slovensko v hľadáčiku Bruselu

Nicholsonová očakáva, že ďalšie štyri roky budú pre Slovensko v znamení prehlbujúceho sa úpadku. Naráža na rebríčky, ktoré porovnávajú krajiny EÚ a OECD. Slovensko sa podľa jej slov nachádza na úplnom konci a obáva sa, že prepad bude pokračovať.

Spomína, že inflácia, pandémia, alebo energetická kríza sa dotkla celého sveta, ale zatiaľ čo iné krajiny naštartovali reformy, nemyslí si, že nastupujúca vláda má ambície reformovať to, čo Slovensko potrebuje. "Ľudia si ešte poriadne neuvedomujú, že počas tejto vlády nám ujde strašne veľa vlakov. Neviem, či sa z toho krajina ešte niekedy dokáže spamätať, uzavrela Nicholsonová.

Europoslankyňa povedala, že jej kolegovia z Európskeho parlamentu ju zastavovali na chodbe a pýtali sa, ako je možné, že Smer vyhral voľby. Po dianí v Maďarsku a v Poľsku boli podľa jej slov voľby na Slovensku pre Brusel dôležité.

Na druhej strane vníma výsledok volieb aj pozitívne z toho pohľadu, že Progresívne Slovensko malo tak vysokú podporu. Nemyslí si, že pri tak liberálnej strane by to bolo možné ani v Českej republike.

Čo bude s Jablkom

Ďuriš Nicholsonová uviedla, že Jablko má ponuky na fúziu s niektorými stranami, ktoré však konkretizovať nechcela. Myslí si, že strana má miesto na politickej scéne, či už s ňou, alebo bez nej.

Ako povedala, momentálne je v pozícii, že po uplynutí mandátu v Európskom parlamente, nadobro skončí v politike. Zdôraznila, že je dôležité vedieť, kedy je čas odísť. Či bude opätovne kandidovať v eurovoľbách nevedela s istotou povedať, ale zvažuje rôzne možnosti.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Ďuriš Nicholsonová