Výtvarník Peter Kalmus odstránil z pomníka nápis Sláva ruským zbraniam, polícia ho obvinila

Polícia obvinila občianskeho aktivistu a výtvarníka Petra Kalmusa pre poškodenie dvoch pamätníkov venovaných vojakom sovietskej armády v Košiciach, keď z jedného z nich odstránil nápis "Sláva ruským zbraniam" a na druhom poškodil text v azbuke.

19.10.2023 12:15
Peter Kalmus. Foto: ,
Peter Kalmus.
debata (48)

Napísal to regionálny denník Korzár. Kalmus svoj čin podľa denníka zdôvodnil tým, že po prečítaní spomínaného nápisu sa pri pomníku rozplakala Ukrajinka, ktorá po ruskej invázii na Ukrajinu prišla do Košíc.

Kalmus, ktorý dlhodobo vystupuje tiež proti symbolom komunistického režimu, pamätník v Košiciach poškodil už tento rok v máji. Polícia ho potom minulý týždeň obvinila z trestného činu poškodzovania cudzej veci. Stíhanie zdôvodnila tým, že Kalmus poškodil pomník, ktorý je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. V prípade uznania viny mu hrozí až osemročné väzenie.

Kalmusa po poškodení pamätníka kritizovalo ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Ambasáda vtedy uviedla, že ten, kto poškodzuje pamätníky, ktoré sa nemôžu brániť, nie je „výtvarník“ či aktivista, ale zločinec a zbabelec. Kalmusa tiež označila za „samozvaného umelca“ a jeho konanie za vandalizmus.

V roku 2015 Kalmus spolu s ďalším výtvarníkom Ľubošom Lorenzom natreli načerveno pomník niekdajšieho vysokopostaveného komunistu Vasiľa Biľaka v jeho rodnej východoslovenskej obci a obdarili ho nápisom „sviňa“. Zo súdneho pojednávania aj odvolacieho súdu za to vyviazli s podmienkou. Vlani potom slovenský najvyšší súd v tejto kauze vyhovel mimoriadnemu opravnému prostriedku, ktorý podal Lorenz a verdikt nižšieho súdu voči tomuto odsúdenému zrušil.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kalmus