Kto je nová šéfka zdravotníctva? Dolinková prisľúbila, že zatočí so ziskami zdravotných poisťovní

Ak prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje novú vládu, nič nebude Zuzane Dolinkovej stáť v ceste, aby sa stala ministerkou zdravotníctva. Líder Hlasu Peter Pellegrini ju nominoval aj napriek tomu, že strana má dvoch bývalých ministrov zdravotníctva – v rokoch 2008 až 2010 to bol Richard Raši a od roku 2016 do 2018 to bol Tomáš Drucker. Obaja boli ministrami za stranu Smer.

23.10.2023 10:40
debata (45)
Zuzana Dolinková k ziskom zdravotných poisťovní (11. september 2023)
Video

S každým novým volebným obdobím sa najmä od ministra zdravotníctva očakáva veľa, no nakoniec sa málo čo dokáže dosiahnuť aj v dôsledku častého striedania ministrov.

Na stoličke ministra zdravotníctva vydržali celé štyri roky len Ľubomír Javorský v tretej vláde Vladimíra Mečiara v rokoch 1994 až 1998 a Rudolf Zajac v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (2002 – 2006).

Dolinková má za sebou len veľmi krátku politickú kariéru a s politikou nemá veľa skúseností. Viesť rezort bude pre ňu veľkou výzvou, zdravotníctvu sa však aj ako vyštudovaná právnička venuje roky.

O post poslankyne sa po prvý raz uchádzala v roku 2020 ako kandidátka Dobrej voľby, ktorú viedol Tomáš Drucker. Dolinková pôsobila ako šéfka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Keďže nové stanovy požadovali, aby bola apolitická, z Dobrej voľby na krátky čas po neúspechu vo voľbách 2020 vystúpila. Spolu s Druckerom a ďalšími neskôr vstúpila do Hlasu, kde sa stala hlavnou odborníčkou strany na zdravotníctvo a hneď aj podpredsedníčkou strany. Ešte pred voľbami sa zasadzovala o dostavanie bratislavskej nemocnice Rázsochy.

Zuzana Dolinková o prioritách na rezorte zdravotníctva
Video

Nové vedenie sa bude musieť vysporiadať so situáciou okolo pediatrov a skrátením ordinačných hodín na pohotovostiach. Ešte pred voľbami by schválila aj použitie interrupčnej tabletky, čo dnes nie je na Slovensku možné.

Dolinková, Kaliňák, Truban Čítajte viac Aké firmy vlastnia noví poslanci? V novom parlamente budú aj podnikatelia s krásou, záložňami či s prehliadkami mŕtvol

Ešte predtým, ako sa ujme funkcie, reagovala na jej nomináciu predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová.

„Nielen ja, ale každý občan v Slovenskej republike, ktorý si želá kvalitné, dostupné a ekonomicky udržateľné verejné zdravotníctvo, by chcel vidieť na čele ministerstva zdravotníctva odborne zdatného a zároveň zapáleného človeka pre verejný záujem,“ zhodnotila Bláhová.

Odborníčka verí, že Dolinková ustojí tlak a bude pokračovať v reformách zdravotníctva. „Pani Dolinková jasne pomenovala, že podľa nej treba zmeniť funkciu zdravotných poisťovní na to, aby boli správcovia verejných zdrojov, nie obchodné spoločnosti, ktoré nakladajú s prostriedkami verejného zdravotného poistenia ako so svojimi, ale ich iba spravujú,“ ozrejmila Bláhová, podľa ktorej je reforma týmto smerom veľmi potrebná.

Dolinková: Ak bude Pellegrini premiér, postavíme Rázsochy
Video

Podľa Dolinkovej by zdravotné poisťovne nemali tvoriť zisk z verejného zdravotného poistenia, no každá zdravotná poisťovňa má mať odmenu za efektívnu správu. Zisk by mohli zdravotné poisťovne „tvoriť aj prípadným pripoistením“.

Bláhová pripomenula, že obdobná zmena zdravotného poistenia nemusí byť vôbec nákladná. „Bude si však vyžadovať najmä odvahu a odbornú zdatnosť, a to aj v právnej oblasti. Či bude takou fundovanou a mravne integrovanou ministerkou aj pani Dolinková, sa ukáže až po tom, čo sa zhostí svojej ústavnej funkcie,“ uzavrela.

Do strany Hlas vstupuje prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Dolinková (október 2021)
Video

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Hlas #ÚDZS #Zuzana Dolinková