Historická lekáreň v Bratislave ožila. Pozrite si, ako to dnes vyzerá u Salvatora (galéria)

Do ikonickej budovy Salvatora na Panskej ulici v bratislavskom Starom Meste sa po viac ako 25 rokoch vrátila lekáreň. No skôr ako začnú s prevádzkou, predstavili obnovené priestory 28. októbra verejnosti.

28.10.2023 14:00
debata (8)
Historická lekáreň v Bratislave ožila
Video
Zdroj: TV Pravda

„Po 28 rokoch vraciame život a funkciu národnej kultúrnej pamiatke Lekárni u Salvatora. Legendárne priestory, ktoré roky chradli, sme obnovili, vrátili sme sem jedinečný barokový mobiliár a už čoskoro sa do lekárne vráti aj tá pravá lekárenská vôňa,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti. Lekáreň tam podľa jeho slov otvorí Slovenská lekárnická komora.

Obnovené priestory Lekárne u Salvatora

Do ikonickej budovy Salvatora na Panskej ulici v bratislavskom Starom Meste sa po viac ako 25 rokoch vrátila lekáreň.

Fotogaléria
Oficína lekárne bude rovnaká ako pred 100...
Oficína lekárne bude rovnaká ako pred 100...
+24Oficína lekárne bude rovnaká ako pred 100...

Dodal, že návštevníci budú mať možnosť spoznať tento priestor, jeho šuplíky, fľaštičky, intarzie, táru, mažiar, levy a všetky skryté zákutia ešte predtým, ako lekáreň začne s prevádzkou.

Oficína lekárne bude rovnaká ako pred 100 rokmi, zázemie však bude spĺňať požiadavky, ktoré vyhovujú súčasným zdravotníckym zariadeniam. Pôjde o štandardnú lekáreň, ale s kompletne zrekonštruovanou historickou výbavou nábytku, ktorý má viac ako 300 rokov.

pamiatky ceny restaurovanie kostol sv.jan Čítajte viac Poznáte najvýznamnejší objav roka či najkrajšie obnovenú pamiatku?

Budovu Lekárne u Salvatora, ktorá patrí medzi najfotografova­nejšie v historickom centre, získalo mesto Bratislava pred niekoľkými rokmi zámenou do výlučného vlastníctva. Originálny barokový lekárenský mobiliár odkúpilo v roku 2021 takmer za milión eur od súkromného zberateľa z Nového Mesta nad Váhom.

Vlani v júni bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo na dobu neurčitú prenájom priestorov vrátane historického mobiliára neziskovej organizácii Lekáreň u Salvatora, ktorá patrí pod Slovenskú lekárnickú komoru.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Lekáreň u Salvatora