Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostí

Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však, že krízu v primárnej pediatrii bude riešiť nová vláda. Volajú po komplexných riešeniach. Informovala o tom Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas).

30.10.2023 09:23 , aktualizované: 15:07
pediatria v žilinskej fakultnej nemocnici Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

„Je na súčasnej vláde a jej parlamente, aby splnili deklarované odhodlanie zvládnuť personálnu krízu v sektore a tak zachovať vysokú kvalitu starostlivosti o deti. Primárni pediatri na Slovensku však opakujú, že ich kapacity sú vyčerpané a akékoľvek odkladanie riešení zvyšuje riziko kolapsu,“ skonštatovala spoločnosť.

Kaliňák k pediatrom: Návrh vlády zníži dostupnosť zdravotníckej starostlivosti.

Video
Fakultná nemocnica Nitra, detská pohotovosť, Nitriansky samosprávny kraj Čítajte viac Nitrianska župa si siahne do vrecka. Pediatrom na pohotovostiach dorovná odmeny

Pediatri požadujú komplexné riešenie primárnej starostlivosti o deti. Volajú po neodkladných opatreniach aj po definovaní strednodobých a dlhodobých riešení.

„Primárni pediatri sú pripravení svojou expertízou prispieť k realizácii prijatej reformy v praxi, ako aj k ďalším potrebným krokom k záchrane ohrozenej primárnej starostlivosti o detskú populáciu,“ uviedla prezidentka SSPPS a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová.

Spoločnosť zároveň skritizovala, že Národná rada pred septembrovými parlamentnými voľbami neotvorila mimoriadnu schôdzu k opatreniam k pediatrii. „Napriek odborným relevantným argumentom a dohode všetkých kompetentných partnerov na legislatívnych úpravách, predchádzajúci parlament odmietol akúkoľvek diskusiu a preukázal absolútny nezáujem o zdravie detí,“ podotkla.

Elena Prokopová: Detskú pohotovosť by sme bez lekárov v dôchodkovom veku neudržali. (Video vysielané 27.6.2023)

Video

Situáciou v primárnej pediatrii sa bude Dolinková zaoberať prioritne, deklarovala to po prebraní rezortu od svojho predchodcu Michala Palkoviča.

Výpovede z ambulantných pohotovostných služieb podalo vyše 400 pediatrov v júni. Odôvodňovali to aj ich nedostatkom a preťaženosťou. Žiadali zákonné úpravy na podporu primárnej pediatrickej starostlivosti, napríklad skrátenie fungovania ambulantných pohotovostí z 22.00 h na 20.00 h.

Ministerka po stretnutí k aktuálnemu stavu pediatrickej krízy uviedla, že si plne uvedomuje vážnosť situácie. "vzhľadom na vekovú štruktúru primárnych pediatrov, zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre deti veľmi citlivou témou. O to viac ma teší ich konštruktívny prístup. Vážim si postoj detských lekárov, ktorí podali v lete výpovede z ambulantných pohotovostných služieb, a tie nateraz stiahli. Podľa dostupných informácií je v platnosti ešte niekoľko výpovedí pediatrov, ktorí ich však podali z iného dôvodu a v inom časovom rámci ako ich kolegovia v lete,“ ozrejmila.

Dolinková si však zároveň uvedomuje, že stiahnutím výpovedí sa kritický personálny podstav pediatrov nevyriešil. „Preto v spolupráci so SSPPS budeme kontinuálne pokračovať v začatej reforme pediatrickej starostlivosti a hľadaní takých riešení, ktoré neohrozia poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre detských pacientov. Verím, že spoločne sa nám čím skôr podarí realizovať potrebné kroky, ktoré na jednej strane spomalia odchod pediatrov a na druhej strane budú výrazne motivovať nových lekárov pracovať a liečiť detských pacientov práve v pediatrických ambulanciách naprieč Slovenskom,” dodala ministerka zdravotníctva.

Pediatria / Dieťa / Prehliadka / Čítajte viac Štát ustúpil pediatrom. Časť pohotovostí sa zruší, pacientov čaká výrazné zvýšenie poplatkov

Dolinková rozhodnutie pediatrov víta

Ministerstvo zdravotníctva bude pokračovať v začatej reforme pediatrickej starostlivosti. Deklarovala to nová ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) na sociálnej sieti. Privítala, že väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantnej pohotovostnej služby.

„Stiahnutím výpovedí sa kritický personálny podstav pediatrov nevyriešil. Preto v spolupráci s pediatrami budeme kontinuálne pokračovať v začatej reforme pediatrickej starostlivosti a hľadaní takých riešení, ktoré neohrozia poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre detských pacientov,“ skonštatovala.

V platnosti je podľa nej ešte niekoľko výpovedí, ktoré však pediatri podali z iného dôvodu a v inom časovom rámci.

Dolinková verí, že sa čím skôr podarí realizovať kroky, ktoré spomalia odchod pediatrov a zároveň prilákajú nových. „Plne si uvedomujem vážnosť situácie, kedy je, vzhľadom na vekovú štruktúru primárnych pediatrov, zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre deti veľmi citlivou témou,“ dodala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #výpovede #pediatri