Šutaj Eštok chce za šéfa policajnej inšpekcie exšéfa NAKA Zuriana. Cesta do pekla, reagoval Matovič

Šéfom Úradu inšpekčnej služby by mohol byť bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian. Po stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer) to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Požiada preto o zvolanie brannobezpečnostného výboru, na ktorom poslanci kandidáta vypočujú. V súčasnosti inšpekciu vedie Peter Juhás, ktorý má status chráneného oznamovateľa.

30.10.2023 15:26 , aktualizované: 16:44
Róbert Fico / Matúš Šutaj Eštok / Foto: ,
Premiér Róbert Fico (vľavo) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok počas návštevy na Ministerstve vnútra, 30. októbra 2023
debata (323)

Šutaj Eštok chce, aby sa výbor konal tento týždeň. „Budem rád, ak týmto výborom prejde, aby ho vláda tento týždeň vymenovala,“ poznamenal.

Premiér Robert Fico po stretnutí s ministrom vnútra Šutajom Eštokom.

Premiér zároveň vyjadril podporu ministrovi vnútra a jeho prvým krokom, ktoré urobil po personálnej stránke. Odmieta, že by šlo o revanš. Opatrenia podľa Fica majú svoju vnútornú logiku. Avizoval aj novelizáciu zákonov v trestnej oblasti.

Na kroky ministra vnútra reagoval predseda Slovenska Igor Matovič. „Sakovej milenec šéfom policajnej inšpekcie. Úplne bez hanby, úplne bez zábran. Cesta do pekla, ktorú sľúbili,“, uviedol poslanec na sociálnej sieti.

Sprava predseda vlády Robert Fico (Smer) a...
Zľava predseda vlády Robert Fico (Smer) a...
+16Sprava predseda vlády Robert Fico, minister...

Fico so Šutajom Eštokom hovoril aj o fungovaní rezortu. Predseda vlády pripomenul, že rezort vnútra zastrešuje nielen políciu, ale aj hasičov či civilnú ochranu.

Tvrdí, že bude stáť za ministrom, pokiaľ bude postupovať zákonne, tvrdo a nekompromisne. „Slovensko potrebuje zložky, ktoré budú na Slovensku robiť poriadok, keď je to nevyhnutné, ale nepotrebujeme zložky, ktoré budú zneužívať trestné právo na likvidáciu opozície,“ podčiarkol Fico.

Šutaj Eštok deklaroval, že všetky jeho rozhodnutia budú v súlade so zákonom. „Slovíčko pomsta alebo revanš nemám vo svojej osobnostnej ani personálnej výbave,“ podotkol.

Matúš Šutaj Eštok, Rastislav Polakovič Čítajte viac Šutaj Eštok zrušil policajných viceprezidentov, čurillovcov postavil mimo službu. Neplatný a nezákonný pokus, reaguje advokát
323 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Zurian #Úrad inšpekčnej služby #Matúš Šutaj Eštok