Skončiť sa mali vo štvrtok. Kontroly na hraniciach s Českom pokračujú

Námatková kontroly na hraniciach so Slovenskom budú pokračovať do 22. novembra. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodla vláda, informoval na sociálnej sieti X vicepremiér a minister vnútra Vít Rakúšan (STAN). Bez predĺženia by kontroly skončili 2. novembra, kabinet dnes na Rakúšanov návrh súhlasil s ďalšími 20 dňami.

01.11.2023 13:22 , aktualizované: 14:45
debata (6)

Česko spustilo v koordinácii s Poľskom náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom 4. októbra, pôvodne na desať dní. „Vláda na môj návrh schválila predĺženie zvýšenej ochrany česko-slovenskej hranice o 20 dní, teda do 22. novembra. Kým nebude fungovať skutočne účinná ochrana vonkajšej hranice EÚ, budeme musieť dopady nelegálnej migrácie riešiť na vnútorných hraniciach schengenského priestoru,“ napísal Rakúšan.

Predĺženie kontrol naznačil Rakúšan už pred týždňom v súvislosti s rozhodnutím Nemecka predĺžiť kontroly na hranici s Českou republikou, Poľskom a Švajčiarskom najmenej o 20 dní. Nemecko obnovilo hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom 16. októbra a zároveň o ďalších šesť mesiacov predĺžilo kontroly s Rakúskom, ktoré boli zavedené už v roku 2015.

Vlani 11-tisíc, teraz 2 800

Český premiér Petr Fiala na tlačovej konferencii uviedol, že do konca septembra česká polícia zadržala od začiatku roka takmer 2800 nelegálnych migrantov, pričom vlani v rovnaký čas to bolo 11 000 osôb. „Vďaka tomu, že postupujeme rozhodne a včas prijímame potrebné rozhodnutia, tak sa nám darí držať počty nelegálnych migrantov na našom území na číslach, ktoré sú výrazne nižšie než vlani, a to takmer o 80 percent,“ do­dal.

Tieto opatrenia sú však podľa neho len „hasením požiaru“. Zopakoval, že potrebné je prijať európske riešenie – iný prístup k nelegálnej migrácii na európskej úrovni, ktorý by obsahoval zrýchlené vyhosťovanie, lepšiu ochranu vonkajších hraníc či lepšiu spoluprácu s tretími krajinami.

Podľa ministra pre európske záležitosti Martina Dvořáka kontroly medzi štátmi EÚ narúšajú imidž schengenského priestoru, ale Česko nemá inú možnosť, než ich predĺžiť. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády.

Kontroly sa na česko-slovenskej hranici opakujú po roku, vlani ich kvôli prílivu migrantov SR zriadila koncom septembra a trvali do začiatku februára. České úrady zdôrazňujú, že situácia je tento rok výrazne lepšia ako pred rokom a náhodné kontroly sú predovšetkým prevenciou kvôli tomu, aby sa po obdobných krokoch okolitých štátov migračné toky nepresunuli do Česka.

Fico: Je to demonštrácia sily. Každý nelegálny migrant bude zadržaný
Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #kontroly na česko-slovenskej hranici