Vo štvrtok bude veterno, večer sa pridá aj dážď. V piatok bude ešte horšie

Vo štvrtok bude na západe a severe Slovenska veterno. Silný vietor sa vyskytne aj na horách na severe a v strede krajiny. Večer môže byť vo viacerých okresoch daždivo. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. stupňa.

01.11.2023 20:08
počasie vietor Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Výstraha pred vetrom platí v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom a v časti Banskobystrického a Prešovského kraja. Vietor môže miestami dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 až 60 alebo krátkodobo v nárazoch až do 85 kilometrov za hodinu.

Dušičky počasie zvláda - a čo po nich?
Video

Meteorológovia varujú aj pred vetrom na horách. Týka sa takmer celého Žilinského kraja a okresov Poprad, Brezno a Banská Bystrica. Nad pásmom lesa môže vietor krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. To podľa SHMÚ predstavuje až víchricu.

Výstraha 1. stupňa pred dažďom, ktorá začne platiť od štvrtkového večera, sa týka celého Banskobystrického a Trenčianskeho kraja a väčšiny okresov Žilinského kraja. Dotkne sa aj okresov Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levice, Topoľčany, Zlaté Moravce, Piešťany, Levoča či okresu Poprad. Meteorológovia upozorňujú, že výskyt zrážok môže byť s úhrnom 35 až 55 milimetrov.

Výstrahy pred silným vetrom a dažďom sú vyhlásené aj na piatok. Na niektorých miestach vietor zosilnie a bude tam platiť výstraha 2. stupňa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #SHMÚ #vietor #výstraha pred vetrom