Žilinský súd začal prejednávať kauzu Fatima. Jankovská na pojednávanie neprišla

Okresný súd Žilina začal vo štvrtok prejednávať kauzu Fatima, kde obžalobe čelí aj bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. Tá na súd do Žiliny neprišla, ale súhlasila s pojednávaním v jej neprítomnosti.

02.11.2023 11:28 , aktualizované: 13:20
polícia Fatima Kauza peter vasko Foto: ,
Policajt vyvádza z pojednávacej miestnosti obvineného Petra Vaska v septembri 2020 na Okresnom súde v Trenčíne.
debata (4)

V prípade vydierania Michala Vidu, ktorý v minulosti patril k zločineckej skupine sýkorovcov, je obvinený aj jej svat Peter Vasko a bývalý funkcionár Národnej kriminálnej agentúry Róbert Krajmer. Obaja dnes na súd do Žiliny prišli. Vasko zotrval v pojednávacej miestnosti len pár minút a súhlasil s pokračovaním pojednávania bez jeho prítomnosti.

Kauza Fatima sa týka vydierania svedka Michala Vidu. Ten pôvodne od roku 2015 hovoril o trestnej činnosti bývalej sudkyne a neskôr štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, jej svata Petra Vaska a ďalších ľudí. V roku 2018 však otočil a svoje výpovede úplne zmenil. Dôvodom podľa neho bolo, že dvojica obvinených sa mu vyhrážala dlhoročným väzením.

Sud Jankovska kauza Fatima Čítajte viac Najvyšší súd uznesením týkajúcim sa kauzy Fatima porušil Jankovskej práva

Na dnešnom pojednávaní prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa prečítal obžalobu, v ktorej Jankovskú a jej svata viní zo zločinu vydierania a Krajmera zo zločinu marenia spravodlivosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. „Obžaloba je podaná v rozpore s Trestným poriadkom, pretože prípravné konanie neprebehlo v súlade s Trestným poriadkom," vyhlásil Jankovskej obhajca Peter Erdös. Upozornil, že jeho klientke nebolo umožnené zoznámiť sa s vyšetrovacím spisom. Preštudovanie vyšetrovacieho spisu je podľa jeho slov základným právom jeho klientky.

„Celá obžaloba je postavená iba na tvrdeniach Michala Vidu, ktorý sa z vykonaného dokazovania prejavil ako absolútne nedôveryhodná osoba," upozornil Vaskov obhajca Jiří Kučera. Dvojica obhajcov Róberta Krajmera poukázala na skutočnosť, že obžaloba je nedôvodná. „Z obžaloby nie je zrejmé, čím konkrétne mal môj klient naplniť znaky čo len jedného z trestných činov, ktorých spáchanie je mu obžalobou kladené za vinu," skonštatoval advokát Miroslav Zobok.

fatima, súd, michal vida Čítajte viac Súd s Monikou Jankovskou v kauze Fatima odročili

Samotný Krajmer pred súdom skonštatoval, že skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa nikdy nedopustil. Na dnešnom hlavnom pojednávaní využil právo nevypovedať s tým, že sa vyjadrí až po tom, čo na súde odznejú výpovede Michala Vidu a svedka Milana Žáčika. Následne sudkyňa vyhlásila prestávku, pričom pojednávanie pokračuje od 13.00 hod vypočutím poškodeného Vidu.

Kauzu Fatima začal vlani pojednávať Okresný súd v Trnave, ktorý vo veci na niekoľkých pojednávaniach vykonával aj dokazovanie. Jankovská uspela so svojou ústavnou sťažnosťou, keď Ústavný súd SR v marci tohto roku skonštatoval, že Najvyšší súd SR pri rozhodnutí o presunutí trestnej veci z Okresného súdu v Trenčíne na Okresný súd v Trnave porušil jej práva. Na základe nového rozhodnutia Najvyššieho súdu SR bola vec pridelená žilinskému súdu a dokazovanie tak bude musieť byť vykonané odznovu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Monika Jankovská #kauza Fatima