Truban avizoval, že PS chce odvolávať Šutaja Eštoka z postu ministra

Progresívne Slovensko (PS) chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na odvolanie Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z pozície ministra vnútra. Avizoval to poslanec z PS Michal Truban v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

05.11.2023 14:18 , aktualizované: 16:23
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok Foto: ,
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
debata (337)

Šéfa rezortu vnútra chce PS podľa Trubanových slov odvolávať v súvislosti s postavením viacerých vyšetrovateľov mimo služby. Truban tvrdí, že Šutaj Eštok porušil zákon. Pripomenul, že vyšetrovatelia mali status chráneného oznamovateľa. Čo sa týka výmeny policajného prezidenta, podľa Trubana má minister na to právo. Naďalej však hovorí o čistkách. Negatívne vníma aj nomináciu Branislava Zuriana na post šéfa policajnej inšpekcie. Hovorí o množstve konfliktov záujmov.

Kto je Branislav Zurian? Takto predstavil seba i svoju víziu poslancom
Video

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) reagoval tým, že je právom opozície iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu s týmto zámerom. Nechcel sa vyjadrovať k personálnym nomináciám zo strany ministra vnútra. Zuriana podľa vlastných slov nepozná a nevidí dôvod to komentovať. Zdôraznil, že Šutaj Eštok má dôveru strany Hlas.

Šutaj Eštok tvrdí, že pri vyšetrovateľoch zákon neporušil

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) trvá na tom, že pri postavení niektorých policajných vyšetrovateľov mimo služby zákon neporušil. Práve naopak. Reagoval tak na iniciatívu PS, ktorého poslanci chcú v Národnej rade (NR) SR iniciovať jeho odvolávanie.

„Rád v parlamente poslancom za PS vysvetlím, že podľa zákona o štátnej službe policajtov som povinný postaviť mimo služby každého príslušníka polície, ktorý je dôvodne podozrivý z porušenia zákona. Ak teda niekto tento zákon porušil, boli to práve predchádzajúci ministri vnútra, pretože nekonali – to však ‚progresívcom‘ vôbec neprekážalo,“ uviedol minister. Deklaroval, že pod jeho vedením sa v polícii bude zákon dodržiavať a platiť pre všetkých. Odmieta tolerovať privilégiá.

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Truban #Matúš Šutaj Eštok #Štvrtá Ficova vláda