Bála sa len jedného človeka, exmanžela. Po prepustení z väzby ju vraj rozpustil v kyseline

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces s obžalovaným Miroslavom Vlčekom v kauze vraždy jeho exmanželky. Obžalovaný a ani prokurátor nemajú záujem o uzavretie dohody o vine a treste. Vlček vinu odmieta.

10.11.2023 08:55 , aktualizované: 16:30
debata (6)
Daniel Lipšic: Náušnica zavraždenej je čriepkom v príbehu
Video

„So skutkom nemám nič spoločné,“ povedal v pondelok Vlček v rámci výsluchu pred senátom Špecializovaného trestného súdu, ktorému predsedala Pamela Záleská. „Nesúhlasíme s tvrdeniami obžaloby, nestotožňujeme sa s nimi,“ zdôraznil obhajca obžalovaného Dušan Jóža.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic podal na Vlčeka v závere septembra obžalobu pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Vlček si podľa obžaloby v roku 2016 objednal únos exmanželky do areálu skladu vo Veľkých Ripňanoch, následne ju usmrtil a jej telesné pozostatky rozpustil v plastovom sude s kyselinou sírovou a chlorovodíkovou.

miroslav vlček Čítajte viac Z pomsty mal exmanželku zabiť a rozpustiť v kyseline. Začal sa proces s Vlčekom, vinu odmieta

Vlčeka pôvodne právoplatne odsúdili za zločin pozbavenia osobnej slobody. Krajský súd v Trnave však 18. apríla vyhovel návrhu špeciálneho prokurátora a povolil obnovu konania. V rovnaký deň Vlčekovi doručili uznesenie o vznesení obvinenia z úkladnej vraždy. Prípad sa posunul vpred vďaka nájdeniu plastového suda, v ktorom sa podarilo stotožniť pozostatky poškodenej na základe fotokompozitných výplní, čiže zubných plomb. Vlček sa nachádza vo väzbe.

Vlček podľa Lipšica vraždu začal plánovať ešte vo väzbe v Nitre, kde bol od roku 2014 pre podvody a inú ekonomickú kriminalitu. Kým bol za mrežami, začala jeho manželka spolupracovať s políciou a rozpredávať majetok ich spoločnej firmy. Mesiac po tom, ako ho z väzby prepustili, zomrela.

„Z výpovedí svedkov predpokladáme, že tým dominantným motívom bola predstava obžalovaného, že ho pripravila o majetok,“ vysvetlil špeciálny prokurátor Lipšic. Pochybný predaj majetkov preverujú v inom konaní pred súdom.

Andrea sa stratila v decembri 2016. Stalo sa to mesiac po tom, čo Vlčeka pustili z väzby. „Plastový sud bol nájdený v uvedených skladových priestoroch v júni 2021 na základe príkazu špeciálneho prokurátora na prehliadku týchto priestorov, ktorý vydal v rozsiahlej ekonomickej trestnej veci, kde je v súčasnosti Vlček taktiež trestne stíhaný, a to za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za pokračovací obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti,“ uviedla v apríli prokuratúra.

Výpoveď matky zavraždenej

Mal to byť obyčajný deň, keď 34-ročná Andrea odviezla svojich dvoch synov do školy a škôlky. Keď však vyložila druhého, uniesli ju dvaja muži. Jej pozostatky sa nenašli, až kým v roku 2021 polícia neobjavila pri prehliadke možného miesta činu zelený plastový sud. Po jeho otvorení sa na vyšetrovateľov vyvalil smrad. Na vrchu kvapaliny bola pena, kúsok igelitu a zvyšky vlasov. Až keď obsah sudu precedili, našli zubné plomby a zlatú náušnicu.

Dvaja páchatelia v roku 2016 uniesli Andreu spred škôlky v Hlohovci žltou Fabiou. Podľa policajného vyšetrovania objednal Vlček únos z pomsty za to, že proti nemu vypovedala ako svedok v prípadoch ekonomickej trestnej činnosti a za to, že spravovala majetok spoločnosti VK Invest Group, na ktorý si robil nárok. Vlček podľa obžaloby únoscom detailne vysvetlil cestu, kade jeho bývalá manželka vozila deti do škôl. Únoscom vyplatil zhruba 15-tisíc eur a údajne im vysvetľoval, že ju chce „iba“ prinútiť podpísať nejaké papiere.

miroslav vlček Čítajte viac Miroslava Vlčeka obvinili z vraždy exmanželky, telo mal rozpustiť v kyseline

Hlavného páchateľa únosu a kľúčového svedka Vojtecha Ollého už odsúdili na šesť rokov za mrežami. K skutku sa priznal. Ďalší vinu popiera a verdikt v jeho prípade ešte nepadol. Ollé vypovedal, že Andreu mali priviezť do skladu vo Veľkých Ripňanoch. Ten postavil samotný Vlček, no dnes tvrdí, že práve tú časť, kde našli v sude pozostatky jeho manželky, nevlastní.

Vlček únoscom následne vyplatil zvyšnú časť odmeny, ktorá bola v súčte 30-tisíc eur. Vo chvíli, keď začal Vlček Andreu biť a zväzovať reťazou, sa vraj ozval Ollé. Tvrdil, že toto nebolo dohodnuté, no Vlček mu odkázal: „Odíď, kým môžeš.“ Keď ho poslal za dvere, zamkol za ním. V skladoch exmanželku podľa svedka zbil, ako ale presne došlo k jej smrti, zatiaľ nie je známe. Súd bude pokračovať výpoveďou Ollého 7. decembra.

„Keď ho pustili domov na mesiac, pozrite, čo vykonal. To si nezaslúžila,“ zdôraznila matka zavraždenej. Tvrdí, že počas toho, ako sedel, dcéru niekto sledoval. „My si všetci doma myslíme, že to urobil on,“ zdôraznila matka zavraždenej.

Priznala, že podľa nej nebol vzťah jej zavraždenej dcéry a Vlčeka ku koncu dobrý. „Keď ho zatvorili, bála sa ho, rozviedla sa s ním, pretože bol tretíkrát zatvorený,“ podotkla a dodala, že jej dcéru bil a škrtil. Svedkom bitiek nebola, videla len, keď jej nadával.

„Keď bolo zle, tak aj v noci sme k nim chodili, niekedy sme ju zobrali k nám, no vždy sa vrátila,“ ozrejmila. Zavraždená bývala v dome v Hlohovci, kým jej rodičia v obci Bojničky. „Vystrájal, nadával jej do žebráčiek, bol agresívny, hlučný. Ona sa starala o chlapcov a on ráno odišiel a došiel v noci domov,“ podotkla. Spomínala, ako obžalovaný obviňuje zavraždenú exmanželku, že drogovala, no to nie je podľa nej pravda.

Podľa nej nebol naučený na rodinný život, „len sa chcel voziť s vagabundmi“. Zdôraznila, že keď išiel do väzby, zanechal dlhy. „Peňazí nebolo a stále chodili vypytovať z Trnavy, z Nitry, čo bol dlžný a bála sa, prišla bývať k nám,“ ozrejmila.

Daniel Lipšic k nájdeniu ľudských pozostatkov v sude s kyselinou
Video

Výpoveď syna

Obžalovaný sa snažil pred súdom navodiť dojem, že bol starostlivý otec, tým, že brával rodinu na dovolenky do Talianska, Dubaja či Thajska. Deväťročnému synovi kúpil malotraktor. Miroslav Vlček mladší počas výpovede priznal, že traktor museli predať, pretože sa na ňom mohol voziť len po dvore a inak bol nanič.

„Bol to obyčajný deň, zobudili sme sa, obliekli do školy, mňa vyložila ako prvého, išla odviezť brata a odvtedy som ju nevideli,“ ozrejmil pred súdom Miroslav Vlček mladší, syn obžalovaného. Na svojho otca sa pozrieť nechcel, hoci sedel od neho necelé dva metre. Matka ich do školy odviezla na striebornej Škode Superb. To, že vyložila najskôr jeho, potom brata bola podľa syna obžalovaného rutina. Vzťah medzi rodičmi nebol podľa neho dobrý, matka sa obžalovaného bála. Nemal vedomosť ani o tom, že by užívala drogy.

„Matka sa mi venovala, keď obžalovaný nebol doma, vychovala ma ona s babkou. Život sme mali bežný a keď sa stratila, tak sme to znášali zle, mali sme len jedného rodiča a ten bol vo výkone trestu,“ ozrejmil súdu, pričom celá výpoveď je vedená v hlohoveckom nárečí.

Matka podľa neho nemala nepriateľov a ani sa podľa neho nestretávala s kamarátkami či inými ďalšími ľuďmi. „Stretávala sa len s rodinou. Nechodili sme na návštevy a ani k nám nechodili,“ spresnil.

Priestor na otázky dostal aj obžalovaný. Ten ho využil na to, aby sa syna napríklad spýtal, prečo svoju krstnú označuje za krstnú, keď nie je jeho krstná. Sudkyňa Záleská musela obžalovaného viackrát upozorniť, že sa nesprávne pýta a odbočuje od témy rozpustenia Andrey v kyseline.

Svojho syna sa ďalej spýtal, či sa o svojej matke vyjadroval po jej únose. Syn zavraždenej nerozumel otázke, pretože sa, samozrejme, po jej zmiznutí o nej rozprával.

Obžalovaného tiež zaujímalo, či bol s ňou v telefonickom kontakte po únose. „Ako som s ňou mal byť v kontakte, keď bola unesená,“ ohradil sa syn poškodenej.

Špeciálneho prokurátora Lipšica zaujímalo, či poškodení dokážu identifikovať náušnice zavraždenej. Svokra aj syn náušnice spoznali a Lipšic ozrejmil, že jedna z nich sa našla v sude s kyselinou.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd v Pezinku