Pre výkon mojej funkcie nie je podstatné, či som sa venoval thajskému boxu, tvrdí Olexa

Spoločnosť, v ktorej doteraz pôsobil nový dočasný riaditeľ Správy Tatranského národného parku Peter Olexa, sa nevenovala ťažbe dreva ani obchodovaniu s ním. Uviedol to po svojom menovaní do funkcie, v ktorej po šestnástich rokoch nahradil Pavla Majka. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

11.11.2023 10:19
debata (3)
Kuffa a Majko o výmene na čele správy TANAP-u
Video
Novým povereným riaditeľom Správy Tatranského národného parku sa stal Peter Olexa. Túto pozíciu bude zastávať až do riadneho výberového konania. V piatok to médiám oznámil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa. Olexa strieda Pavla Majka, ktorý bol v tejto funkcii od marca 2007. Ten potvrdil, že zo Správy TANAP-u po 30 rokoch definitívne odchádza. / Zdroj: TASR

Olexa vyštudoval Technickú univerzitu vo Zvolene a pôsobil ako riaditeľ a konateľ v súkromnej spoločnosti zameranej na poskytovanie služieb v oblasti lesníctva. „Pre výkon mojej funkcie nie je podstatné, či som sa venoval thajskému boxu, ale to, aký je môj vzťah k životnému prostrediu. Spoločnosť, v ktorej som doteraz pôsobil, sa nevenovala ťažbe dreva ani obchodovaniu s ním.

Novým povereným riaditeľom Správy Tatranského... Foto: TASR, Adriána Hudecová
Peter Olexa Novým povereným riaditeľom Správy Tatranského národného parku sa stal Peter Olexa.

Naopak, významne pomohla s výsadbou nových lesných porastov na území TANAPu,“ reagoval na doteraz medializované informácie. Správu národného parku povedie do ukončenia riadneho výberového konania. Menovací dekrét mu v piatok ráno odovzdal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa.

Tomáš Taraba Čítajte viac Taraba odvolal riaditeľa TANAP-u aj Národného parku Veľká Fatra

Kuffa v piatok konkrétne dôvody k odvolaniu Majka neuviedol, vyjadril sa skôr k fungovaniu národných parkov vo všeobecnosti. „Menovali sme tam dočasne ľudí, ktorí sú úplne mimo štruktúr podnikov, teda správ národných parkov. Boli sme kritici reforiem a ďalších vecí a stavili sme na to, že tam dávame ľudí zvonku, ktorí budú schopní komunikovať skrz celým spektrom záujmových skupín, ktoré tu pôsobia,“ povedal Kuffa na margo menovania nových šéfov v Správe TANAPu a Správy Národného parku Veľká Fatra. Tú povedie Roman Fajth.

kuffa, taraba Čítajte viac Environmentalisti vyjadrujú znepokojenie nad prvými krokmi ministra Tarabu

Podľa envirorezortu je rovnako absolventom Technickej univerzity vo Zvolene, na ktorej vyštudoval odbor Aplikovaná zoológia a poľovníctvo. „Je zanieteným zoológom, ktorý počas svojho profesijného života nadobudol manažérske skúsenosti z viacerých oblastí svojho pôsobenia,“ uviedlo ministerstvo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP