Čaputová, Pellegrini a Kaliňák vzdali úctu veteránom a obetiam prvej svetovej vojny

Na vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave si v sobotu pripomenuli Deň vojnových veteránov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom príhovore apelovala na ochranu mierového spolužitia krajín a národov. Predseda parlamentu a šéf Hlasu Peter Pellegrini poukázal na hrdinstvo padlých vojakov.

11.11.2023 11:50 , aktualizované: 15:50
SR Bratislava prezidentka Deň vojnových... Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastnila na pietnom akte pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov na vojenskom cintoríne v Petržalke - Kopčanoch.
debata (10)

„Pred 105 rokmi 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte bolo podpísané prímerie a utíchli zbrane na zablatených bojiskách nášho kontinentu. Prvá svetová vojna si vyžiadala desať miliónov obetí a predstavovala konflikt dovtedy nebývalých rozmerov. Dotkla sa takmer každej slovenskej rodiny,“ pripomenula Čaputová a dodala, že na základe historických skúseností z dvoch svetových vojen vznikol a vyrástol aj projekt dnešného mierového spolužitia európskych demokratických štátov a národov.

„Zrodil sa ako účinná prevencia pred javmi, ktoré náš kontinent už dva razy zmenili na bojisko. O to viac a o to aktívnejšie musíme chrániť svoje presvedčenie a naše hodnoty, aby žiadne režimy, žiadne ideológie ani novodobá pandémia násilia a nenávisti nenarušila bezpečnosť a architektúru slobodného demokratického sveta, v ktorom žijeme,“ zdôraznila prezidentka.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini sa...
Zľava: Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda...
+8Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa...

Na Cintoríne prvej svetovej vojny bol prítomný aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. „Uctime si obete vojen a nedovoľme, aby sa história v jej krutej podobe opakovala,“ vyzval Pellegrini. Predseda parlamentu položil veniec k centrálnemu krížu a vystúpil s príhovorom. „Dnes si pripomíname nielen ukončenie tejto hroznej udalosti, ale aj všetkých tých, ktorí nielen v prvej či druhej svetovej vojne, ale vo všetkých vojnách bojovali, stratili svoje životy alebo sa domov vrátili ranení,“ povedal Pellegrini a dodal, že je to súčasne spomienka na tých, ktorí tieto vojnové misie prežili. Predseda parlamentu apeluje, aby sa aj teraz v čase prebiehajúcich vojnových konfliktov na celom svete o vojne hovorilo a aby sa pripomínali jej dôsledky. „Počas vojny umierajú nielen vojaci, ale aj ženy, deti a nevinní obyvatelia. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme my, nielen tu v SR, ale ani v EÚ a na celom svete neboli svedkami ďalšej svetovej vojny,“ uzavrel Pellegrini.

Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer) zdôraznil, že byť vojakom je najmä poslanie. „Dnes tu stojíme, aby sme sa inšpirovali príbehmi minulosti pre našu budúcnosť,“ podotkol.

Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov. Štyri roky trvajúci konflikt ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11.11 h v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiegne. Symbolom veteránov je kvet vlčieho maku.

Boje v prvej svetovej vojne boli v oblasti východného Slovenska v okolí miest Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina a Humenné. Vojaci slovenskej národnosti bojovali a umierali aj na bojiskách prvej svetovej vojny, hlavne na ruskom, srbskom a talianskom fronte. „Je povinnosťou a cťou každého civilizovaného národa, každého človeka, aby si pripomínal každú vojnovú udalosť, pretože znamenala obrovské množstvo utrpenia, tragédií, preliatych sĺz, ale najmä obetí na životoch. Každá jedna obeť si zaslúži najvyššiu úctu, česť a našu trvalú pozornosť,“ skonštatoval predseda Zväzu vojakov SR Klub posádky Ružomberok Ján Chyla.

Ukončenie prvej svetovej vojny si pripomenula verejnosť v Ružomberku na pietnej spomienke pri Pomníku slobody slovenského národa i rozozvučaním zvonov o 11.11 hod.

Svoju zložitú kapitolu v histórii spomínaných vojnových udalostí si podľa neho prešlo aj Slovensko. V určitej miere bolo aj aktívnym účastníkom týchto dejinných udalostí, ktoré boli vo svojej dobe veľmi komplikované. „Pridržiavaním sa všeľudských hodnôt, úctou k životu, k spravodlivosti a pravde boli slovenskí vojaci a národ rešpektovaní a uznávaní, či už dohodovými mocnosťami v prvej svetovej vojne alebo víťaznými mocnosťami v druhej svetovej vojne. A na tom musíme v budúcnosti stavať, pripomínať si tieto udalosti a vzdávať hold padlým v týchto konfliktoch a robiť všetko pre to, aby sa to neopakovalo,“ spomenul.

Na pamiatku nevinných obetí vojnových konfliktov sa každoročne rozozvučí nad talianskym mestom Rovereto „Zvon mieru“, uliaty zo zbraní, ktoré zostali na bojisku v okolitých horách. „Aj mesto Ružomberok sa už 13. rok pripája k tejto tradícii. A preto nech zvuk zvonov dnes 11. novembra je znakom toho, že nezabúdame a ctíme si pamiatku všetkých nevinných obetí vojen, ozbrojeného násilia bez rozdielu, či patrili k víťazným alebo porazeným armádam, vyznávali rôzne náboženstvá, boli rôznych národností alebo rás,“ skonštatoval primátor Ľubomír Kubáň.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #1. svetová vojna #Deň vojnových veteránov #červený mak