Transparency upozorňuje na dezinfoscény: Podsúvajú neoverené informácie, ovplyvňujú mienku

Nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) upozorňuje na alternatívne médiá, ktoré formujú verejnú mienku aj v oblasti korupcie či právneho štátu. Z obsahovej analýzy TIS a reprezentatívneho prieskumu uskutočneného agentúrou Focus v polovici októbra na vzorke 1 014 respondentov vyplýva, že dopad týchto médií na verejnú mienku a kvalitu demokracie nemožno podceňovať.

13.11.2023 12:37
debata (32)

Prieskum ďalej ukázal vysokú mieru náchylnosti obyvateľov k „sprisahaneckým či prinajmenšom nepodloženým teóriám". Až 60 percent opýtaných sa stotožňuje s názorom, že prezidentka Zuzana Čaputova zastupuje zahraničné záujmy, takmer 60 percent verí, že špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica slúži politickým záujmom a taktiež, že súd bol ovplyvnený mediálnym tlakom pri rozhodovaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Až 45 percent respondentov prieskumu verí, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský nespáchal samovraždu a taktiež, že zmanipulovanie septembrových parlamentných volieb bolo reálne.

Snimka obrazovky, štandard Čítajte viac Denník Štandard má problém: Šíri bludy, propagandu, dezinformácie, hovoria konšpirátori.sk

„Témy korupcie a právneho štátu sa v prostredí dezinfoscény výraznejšie presadili až po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018. Značnú prioritu, ktorú v alternatívnych médiách ako Hlavné správy, Hlavný denník a Extra plus získavali, potvrdzuje aj prehľad počtu článkov o danej téme z mediálneho archívu služby Mediaboard," informovala TIS. Dodáva, že vzťahu sudkyne Pamely Záleskej a novinárky Moniky Tódovej sa tieto médiá venovali oveľa viac ako štandardné médiá. Aj napriek intenzite pokrývania viacerých tém z pohľadu alternatívnych médií sa však podľa organizácie len v minimálnej miere venovali vlastným zisteniam alebo investigatívnej práci. „Publikovali nepodložené teórie a konšpirácie, fakty spochybňovali otázkami alebo komentovali informácie, ktoré priniesol niekto iný," dodala TIS.

Gašpar na titulke

Organizácia ďalej priblížila, že alternatívne médiá doslovne a nekriticky preberali statusy opozičných politikov zo sociálnych sietí. Nekriticky prebrali napr. tvrdenia o možnom falšovaní volieb, ktoré šírilo hnutie Republika alebo strana Smer. „Overovanie tvrdení politikov by pritom malo byť základnou náplňou novinárskej práce. Alternatívne médiá však spája absencia novinárskych metód práce, nehlásia sa ani k etickému kódexu Slovenského syndikátu novinárov, nedodržiavajú základné štandardy žurnalistiky, ako je vyváženosť spravodajstva či nestrannosť," pripomína TIS. V prípade policajného exprezidenta Lučanského alternatívne médiá „konšpirovali" o politickej vražde, prezentovali ho ako hrdinu či martýra a mal stáť v ceste mocenským záujmom vlády.

Kuffovci / Pavol Gašpar / Čítajte viac Gašpar, Kuffovci či Krišanda. Mali by lídri stiahnuť sporné nominácie? Systém „našich ľudí“ stále trvá, tvrdí politológ

TIS poukázala aj na to, že Smer v auguste zaplatil za mediálne služby, ktoré neboli bližšie špecifikované, 14-tisíc eur vydavateľovi Extra plus – Mayer medii, ktoré vlastní šéfredaktorka a bývalá asistentka poslancov strany HZDS Lenka Mayerová. „Titulnú stranu augustového vydania pritom dostal k dispozícii kandidát Smeru a z korupcie obvinený policajný exprezident Tibor Gašpar (Smer-SD)," upozornila organizácia.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #dezinformačné weby #Transparency International Slovensko