Colníci našli v dodávke nádoby, ktoré sú ukrajinským kultúrnym dedičstvom

Ozbrojení príslušníci finančnej správy (FS) našli počas bežnej kontroly v Košiciach v dodávke tri veľké hlinené nádoby, ktoré sú predmetom ukrajinského kultúrneho dedičstva. Ministerstvo kultúry SR rozhodlo o ich konfiškácii. Kým sa nevrátia na Ukrajinu, dočasne ich odovzdajú Spišskému múzeu v Levoči. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Košice Katarína Daňková.

15.11.2023 08:49
hlinené nádoby dedičstvo Foto:
debata (4)

V dodávke boli tri drevené debny. „V každej z nich sa medzi polystyrénom nachádzala hlinená keramická nádoba s výškou od 27,5 do 34 centimetrov. Vodič uviedol, že ide o internetovú objednávku, s ktorou smeroval cez ukrajinsko-rumunský hraničný priechod do Poľska. Keďže vzniklo podozrenie z porušenia zákona o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty, hlinené nádoby CÚ na mieste zaistil,“ uviedla.

Podľa odborného posudku archeológa ide o nádoby vytočené zo železitej hliny na hrnčiarskom kruhu na konci 19. alebo na začiatku 20. storočia. „Povrch nádob nesie známky očadenia ohňom, čo dokazuje, že v minulosti slúžili na prípravu jedál. Čierne fľakaté sfarbenie odkazuje aj na ukrajinské obyčaje mazania tuku do stien hlinených nádob, čo zlepšovalo ich vlastnosti pri spracovávaní mliečnych produktov a ovocia,“ dodala s tým, že archeológ zároveň nevylúčil, že môže ísť o keramiku z archeologického výskumu.

Vzhľadom na výbornú zachovalosť nádob typických pre viacero oblastí Ukrajiny sa môže ich cena v zberateľskom prostredí pohybovať vo výške 100 eur za jeden kus.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #colníci #Ukrajina #Kultúrne dedičstvo