Exminister Dovhun zarobil dvakrát. Odstupné mal aj z Ódorovej vlády, aj zo SEPS-u

Bol v štátnom podniku Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) aj ministrom hospodárstva v Ódorovej vláde. Z oboch odišiel Peter Dovhun s odstupným.

16.11.2023 15:12
peter dovhun Foto: ,
Peter Dovhun
debata (16)

Úradnícka vláda dovládla a s ňou sa skončil aj krátky mandát jej ministrov. Viacerí z nich sa vrátili do svojich predchádzajúcich pozícií, časť z nich rozmýšľa nad zmenou svojej kariéry, časť sa z verejnosti úplne vytratila.

Peter Dovhun sa v roku 2021 prekvapivo ocitol na čele štátneho SEPS-u. Výberové konanie sa naťahovalo a sprevádzala ho istá miera kritiky, keďže mená, ktoré vzišli podľa vtedajšieho ministra financií Eduarda Hegera z najtransparen­tnejšieho výberového konania, boli známe pred jeho oficiálnym ukončením.

V predstavenstve strategickej energetickej spoločnosti s kritickou infraštruktúrou sa tak objavili aj dvaja páni z finančného lízingového sektoru, bez predchádzajúcich skúseností z energetického odvetvia. Personálne rozpaky posilnilo aj menovanie Dovhunovho kolegu z Gratexu (Štefana Dobáka) do predstavenstva dcérskej spoločnosti OKTE.

Dovhunova raketová kariéra v štátnom sektore pokračovala nomináciou na ministra hospodárstva v úradníckej vláde. Po krátkom mandáte na ministerstve avizoval návrat do SEPS-u, z ktorého ale nakoniec bolo len ukončenie zmluvy a vyplatenie ďalšieho odstupného (ministri úradníckej vlády dostali zákonné odstupné).

Napriek proklamovanej transparentnosti odmeňovania zo strany súčasného vedenia tejto akciovej spoločnosti sú údaje o odstupnom neverejné, s odvolaním sa na chýbajúci súhlas dotknutej osoby. Momentálne je Dovhun na „voľnej nohe”, venujúci sa aktívnemu oddychu a rodine.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #SEPS #Peter Dovhun #vláda Ľudovíta Ódora