Boj proti „politickým” mimovládkam vs. sloboda prejavu a združovania. Neprekáža nám dvojaký meter?

Nechceme brojiť proti mimovládkam realizujúcich aktivity, na ktorých sa zhodneme, že sú potrebné. Prečo sa nám to teda nedarí napĺňať?

16.11.2023 19:00

Aké činnosti sú spoločensky prospešné? A kedy dôverujeme organizáciám, že svoju prácu myslia úprimne a vážne?

Zapojte sa do diskusie a nachádzajme spoločnú reč!

Hlasujte za aspoň sedem komentárov a zistite, ktorá skupina je vám bližšia.

Ďakujeme, že diskutujete slušne!

Kto sa zapojil?

Účastníci diskusie boli na základe svojich postojov zaradení do dvoch názorových skupín A a B. Hlavné názorové rozdiely spočívali v otázke dôvery voči „politickým” mimovládkami, ako aj v postojoch k ich aktivitám.

Skupina A sa vyznačuje vysokou dôverou v mimovládny sektor. Organizáciám vo všeobecnosti dôveruje, pokým zásadne nepochybia. Démonizáciu MNO sektora si skupina A vysvetľuje najmä diskreditačnými antikampaňami, a to aj zo strany vlády pre vlastné populistické účely.

Skupina B nedôveruje výlučne iba politickým mimovládkam. Keďže ich nikto nevolil, nie len že by sa nemali vyjadrovať k politike, ale by sme ich mali rovno zrušiť. Na strane druhej podporujú slobodu prejavu a združovania, keďže o tom je demokracia. Drvivej väčšine diskutujúcich z tejto skupiny prekáža „ovplyvňovanie verejnosti zo strany MNO”, pretože si myslia, že sami nemajú vplyv na smerovanie spoločnosti.

Aké činnosti sú prospešné?

Napriek pestrej nezhode nachádzame široký konsenzus na súbore aktivít, ktoré považujeme za spoločensky prínosné. Podpora sociálne slabších, mládeže či dôchodcov, kontrola dodržiavania právneho štátu, zapájanie verejnosti do diskusie, boj proti korupcii, či nachádzanie porozumenia v rozhádanej spoločnosti… Nie len tieto misie nachádzajú silnú podporu naprieč tábormi.

Tam však zhoda nekončí – prítomná je aj pri presvedčení, že „vláda by nemala brojiť proti mimovládkam realizujúcich aktivity, na ktorých sa zhodneme, že sú potrebné”. Kde je teda problém?

Politické nedorozumenia

Napriek volaniu časti spoločnosti po obmedzení slobody prejavu vybraných MNO, panuje jasná zhoda aj na tom, že „každý občan má právo sa združovať a vyjadrovať sa k politike. O tom je predsa demokracia!”. V tomto kontexte vnímame nedostatok verejnej diskusie práve v nedorozumení, čo si pod politikou predstavujeme.

Stále otvorenou otázkou tak je, ako môžeme na jednej strane podporovať slobodu prejavu a združovania a na druhej strane volať po zrušení MNO s ktorých posolstvami nesúhlasíme? Prečo aplikujeme zhodné presvedčenie, že „snaha umlčať druhú stranu je cestou do pekla”, selektívne?

O projekte

DEMDIS je občianskym združením, ktoré inovatívnymi metódami nachádza konsenzus a porozumenie v rozhádanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike zas na tomto linku. Live report môžete sledovať tu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #mimovládne organizácie #demdis #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah #otvorení názorom