Rezort zdravotníctva zruší platnosť usmernenia k zmene pohlavia u transrodových ľudí

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zruší platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera Slovenskej národnej strany (SNS).

21.11.2023 12:10
debata (46)
Andrej Danko o zrušení vyhlášky k zmene pohlavia transrodových ľudí
Video
Zdroj: TV Pravda

Predseda SNS Andrej Danko na pôde národnej rady potvrdil, že ide o politickú požiadavku strany. Vyhlášku označil za nešťastnú, nie je ani v súlade s programom strany ani jej politickým bojom. „Je to kompromis. Chcem poďakovať pani Dolinkovej, že tento krok urobila. Som hrdý, že aj takéto drobnosti postupne – ako napríklad aj tú hlúpu stratifikáciu nemocníc – budeme postupne revidovať," vyhlásil.

duhovy pride autor: Robert Huttner Čítajte viac Ťažký odchod. Lengvarského za pomoc ľuďom kritizujú vlastní

Rezort zdravotníctva v tlačovej správe uviedol, že problematiku bude komplexne a odborne riešiť v rámci prijatia novej medzinárodnej klasifikácie chorôb.

„V záujme deklarovania stability vládnej koalície pristúpi ministerstvo zdravotníctva k zrušeniu tohto usmernenia,” uviedla ministerka Dolinková.

Vynucované kastrácie a sterilizácie

Čo sa zmení zrušením usmernenia pre transrodových ľudí? „Dá sa očakávať, že po zrušení odborného usmernenia sa na Slovensku bude opätovne vyskytovať prax nútených kastračných a sterilizačných zákrokov ako podmienky či už pre právnu alebo medicínsku tranzíciu,“ uviedla pre Pravdu expertka na práva transrodových ľudí Zara Kromková z občianskeho združenia Saplinq.

Usmernenie malo podľa nej za cieľ stransparentniť a zjednotiť postupy v rámci zdravotnej starostlivosti spojenej s tranzíciou a ukončiť dlhoročnú prax vynucovania kastrácií a sterilizácií.

Politizácia dokumentu spôsobila, že jeho zavedenie bola problematické najmä pre matričné úrady. Kromková tvrdí, že často postupovali zmätočne a v niektorých prípadoch dokonca odmietli zapísať zmenu mena, priezviska a rodného čísla v rozpore so stále platným zákonom o rodnom čísle.

V komunite uvítajú a očakávajú kroky zo strany ministerstva. Sú otvorení stretnutiu, kde budú môcť tlmočiť skúsenosti transrodových ľudí z praxe. Doteraz sa však na ich združenie nik z ministerstva neobrátil.

Zvažovať budú žalobu

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv pre Pravdu reagoval, že transrodovým ľuďom zrušenie usmernenia zásadne skomplikuje život. „Nariadenie nebolo, samozrejme, dokonalé, ale určite bolo krokom správnym smerom a jeho zrušenie bez adekvátnej náhrady je prejavom pohŕdania LGBTI menšinou, a zároveň signálom, že nová vláda si ľudské práva občanov a občianok SR neváži,“ uviedol.

Neočakáva, že by zo strany vlády došlo k adekvátnej náhrade. Nedokáže si predstaviť, ako by sa dalo zosúladiť komplexné a odborné riešenie, o ktorom hovorí ministerstvo, s požiadavkami SNS. „V prípade, že nedôjde k náprave sme pripravení v spolupráci s ďalšími NGO preskúmať možnosť žalovať Slovenskú republiku na Medzinárodnom súdnom dvore pre ľudské práva,“ uviedol.

Ministri Z. Dolinková a T. Drucker o riešení nedostatku zdravotníkov
Video
Zdroj: ta3

Politológ: Vidno, čo novú vládu trápi

K transrodovým ľuďom doteraz žiadna z vládnych strán nikdy neprejavovala zvýšenú mieru citlivosti, uviedol pre Pravdu politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Nečuduje sa preto, že takto nová garnitúra postupuje.

„Doslova niekoľko týždňov po vytvorení vlády je vidieť, čo ich v skutočnosti trápi a aké majú priority. Nie, aby sa starali o blaho obyvateľov, oni idú útočiť na konkrétnu menšinu. Je poľutovaniahodné, že im v tom asistuje strana, ktorá o sebe hovorí ako o modernej sociálnej demokracii. Toto má totiž od moderného prístupu k životu veľmi ďaleko,“ skonštatoval.

Platnosť spomínaného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí, ministerstvo pozastavilo v júni 2022. Obnoviť sa mala uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odobril tesne pred marcovým odchodom z rezortu.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #transrodové osoby #Ministerstvo zdravotníctva SR