Dobrovodský: Rezort obrany neposkytnutím analýzy o migoch porušil ústavu

Ministerstvo obrany (MO) SR porušilo právo na informácie zakotvené v Ústave SR, keď odmietlo poskytnúť právnu analýzu týkajúcu sa možnosti darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine vládou s vyslovenou nedôverou. Vyplýva to zo zistení verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského. Obrátil sa naňho žiadateľ, ktorému analýzu rezort nesprístupnil ani v odvolacom konaní. TASR o tom informoval hovorca ombudsmana Branislav Gigac.

22.11.2023 10:57
MG-29-1 Foto:
Pôvodne slovenský MiG-29 v ukrajinských službách. Za kokpitom vidno anténu typickú pre verziu AS.
debata (12)

Ako dôvod nesprístupnenia informácie ministerstvo uviedlo, že nemá uvedenú analýzu k dispozícií. Verejný ochranca dospel k záveru, že analýza existuje minimálne od 11. februára, ministerstvo ju samo vytvorilo a neexistujú iné dôvody na jej neposkytnutie.

Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu
Video

„Právo na informácie považujem za jedno z najdôležitejších politických práv obyvateľov Slovenska, a to obzvlášť v tak spoločensky sledovaných prípadoch, akým bolo darovanie migov na Ukrajinu. Aj preto som odporučil rezortu obrany prijať opatrenia v podobe preškolenia zamestnancov v oblasti práva na prístup k informáciám,“ skonštatoval Dobrovodský. Rovnako navrhol, aby ministerstvo obrany rozhodnutie zrušilo a podávateľovi sprístupnilo analýzu.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky. Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď zverejnil právnu analýzu rezortu obrany, ktorá mala slúžiť ako jedno zo stanovísk na jeho informované rozhodovanie v procese, na sociálnej sieti v polovici mája.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #vojna na Ukrajine