Vyšetrovateľ NAKA Čurilla ostáva mimo službu, súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie

Mestský súd Bratislava IV zamietol vo štvrtok návrh na nariadenie neodkladného opatrenia v prípade vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu, ktorého postavili mimo službu. Na sociálnej sieti o tom informoval jeho advokát Peter Kubina.

23.11.2023 14:14
NAKA / Polícia / Foto:
debata (82)

Rozhodnutie podľa jeho slov rešpektujú, ale jeho východiská a závery považujú za nesprávne a nestotožňujú sa s nimi. Avizoval preto podanie odvolania.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Aj Úrad na ochranu oznamovateľov skonštatoval, že ministerstvo vnútra sa naň malo obrátiť v súvislosti s postavením vyšetrovateľov mimo službu. Šéf rezortu označil svoj postup za zákonný.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Šutaj Eštok #Ján Čurilla #Peter Kubina #čurillovci