Antisystémové sily by nesilneli, keby demokracia fungovala tak, ako má. Čo s tým?

Stala sa z demokracie „atrapa“? Zhodneme sa, že sme proti totalite a za slobodnú, spravodlivú a demokratickú spoločnosť. V čom je teda problém liberálnej demokracie? A kde vidíme spoločné riešenia?

23.11.2023 19:00

Problém nie je v demokracii ako takej, ale v tom, ako na Slovensku nefunguje. Strany neplnia svoju rolu spojky a riešenie vidíme v približovaní demokracie k občanom. Ako by to malo vyzerať?

Zapojte sa do pokračovania diskusie a nachádzajme ďalšie spoločné riešenia!

Hlasujte za aspoň sedem názorov a uvidíte, ktorá názorová skupina je vám bližšia.

Kto sa zapojil?

Postoj k súčasnému systému a jeho alternatívam predstavovali hlavné štiepiace línie medzi zúčastnenými skupinami A a B.

Skupina A deklaruje, že je proti systému liberálnej demokracie. Jej členovia si myslia, že demokracia reálne neexistuje – „to, čo tu máme, je len o moci peňazí, zahraničnej lobby, ich prisluhovačov, vplyve mimovládok a moci médií“. Vyše 70 percent zo skupiny má pocit, že nemá vplyv na chod našej spoločnosti, a 54 % si myslí, že má rovnaké hodnoty a pohľad na život ako väčšina ľudí na Slovensku. Viac ako polovica (58 %) je presvedčená, že svet riadia tajné spolky, ktoré sa usilujú o vytvorenie totalitnej svetovlády. Len tretina zo skupiny väčšine ľudí dôveruje.

Skupina B sa vyznačuje najmä podporou liberálnej demokracie, ktorú podkopávajú antisystémové sily. Diskutujúci zo skupiny sa obávajú demontáže demokratických inštitúcií novou vládou a až 53 % si myslí, že väčšine ľudí sa dá dôverovať. Oproti skupine A je špecifická aj v nesúhlase s výrokom, „systém je nastavený proti ľuďom, ako som ja“. A to azda aj vďaka presvedčeniu, že „dnes si vie nájsť každý šikovný človek uplatnenie a vypracovať sa. Neschopní ľudia sa sťažujú a závidia ostatným, čo tomu niečo obetovali“.

Proti totalite, za demokraciu

Napriek na prvý pohľad priepastným rozdielom zúčastnených skupín nám diskusia priniesla mnohé zhody. Opäť sa nám potvrdzuje, že „problém nie je v demokracii ako takej, ale v tom, ako na Slovensku nefunguje“. To podčiarkuje aj najkonsenzuálnejší komentár: „Som za spravodlivú, demokratickú a slobodnú spoločnosť“. Aj preto „demokraciu nestačí len držať pri živote, treba ju aj zlepšovať“.

V tomto svetle nám diskusia priniesla zhodu aj na jednom z hlavných problémov demokracie – nefunkčnej spojky medzi občanmi a výkonom verejnej moci: „Problém je v nefungujúcich politických stranách. Miesto spojky s občanmi sú len eseročkou otcov zakladateľov.“ To dopĺňa aj vzájomné uznanie, že „keby demokracia fungovala lepšie, antisystémové prúdy by nesilneli“.

Zreformovať či zboriť a postaviť nanovo?

Ak vieme, v čom je problém, a riešenie vidíme v „približovaní sa demokracie k ľuďom“, otázkou je, ako to dosiahnuť. Pozitívnou správou je zhodné odmietnutie rezignácie a názoru, že nemá zmysel sa snažiť. Odpoveď zároveň nachádzame v tom, že „naša spoločnosť sa musí postupne zlepšovať reformami“.

Demokracia je diskusia – je arénou názorov a trhom myšlienok. Práve prostredníctvom nej dokážeme aj pozitívne vplývať na jej budúcu podobu. Aj to však má svoje limity, ktoré našli podporu naprieč tábormi. Sme za „systém nenásilného a mierového presadzovania požiadaviek“.

Aké riešenia máme na stole?

Ako vieme približovať demokraciu k občanom? Ako spoločne odbúravať prítomný pocit bezmocnosti? A ako demokraciu zlepšovať, nielen pri živote udržiavať?

V DEMDIS sa plne stotožňujeme s nájdenými zhodami. Sme presvedčení, že jedným z najefektívnejších riešení je vytváranie nových a inovatívnych občianskych fór. A to nielen prostredníctvom verejných stretnutí, ale aj pomocou digitálnych nástrojov. Experimentálne príklady zo zahraničia nám opakovane dokazujú, že aj keď sú výstupy „len“ odporúčaniami, tak sú aj prijímané volenými zástupcami. Pretože kvalitná diskusia vedie ku kvalitným riešeniam. Tvorte preto spolu s nami svety férovej a otvorenej diskusie. Približujme spoločne demokraciu k občanom.

Záleží nám na funkčnej demokracii a slušnej diskusii. Preto sme otvorení vašim názorom a ďalším návrhom na riešenia. Zapojte sa do pokračovania diskusie!

O projekte

DEMDIS je občianskym združením, ktoré inovatívnymi metódami nachádza konsenzus a porozumenie v rozhádanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike zas na tomto linku. Live výsledky môžete sledovať zas tu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #antisystém #demdis #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah #otvorení názorom