Prezidentka Čaputová vymenovala za člena Súdnej rady Tomáša Gábriša

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala za člena Súdnej rady Tomáša Gábriša. S účinnosťou od piatka nahradí v Súdnej rade Elenu Berthotyovú, ktorá sa zo zdravotných dôvodov vzdala funkcie 10. novembra. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

23.11.2023 17:35
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata

Gábriš je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského a Filozofickej fakulty UK v Bratislave, ako aj Trnavskej univerzity. Je advokát, právny historik i metodológ práva, venuje sa i publikačnej činnosti.

Čaputová: Sloboda a demokracia nie je samozrejmosťou

Video

V súčasnosti je pedagógom na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, pôsobí tiež na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied.

Vpravo bývalý rektor Univerzity Komenského v... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Karol Mičieta / Tomáš Gábriš / Vpravo bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta a Tomáš Gábriš počas oceňovania výnimočných študentov a pedagógov v aule UK v Bratislave 19. novembra 2018

Súdna rada je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu a Najvyššieho správneho súdu. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada, prezident a vláda.

Elena Berthotyová Čítajte viac Sudkyňa Berthotyová sa vzdala funkcie členky Súdnej rady
debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada SR #Zuzana Čaputová #Tomáš Gábriš