Proces v kauze Očistec sa posúva. Preložili člena senátu Mačuru, Hrubala s tým nesúhlasí

Súdny proces v kauze známej ako Očistec sa mal na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici začať v pondelok 4. decembra. Ako však vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, nakoniec sa v daný termín neuskutoční.

27.11.2023 10:27
Očistec, špecializovaný súd, Pezinok, polícia,... Foto: ,
debata (3)

Podľa medializovaných informácií mal byť totiž členom senátu sudca Marián Mačura. V jeho prípade však Súdna rada SR 16. novembra rozhodla o dočasnom ročnom preložení na Najvyšší súd SR od 1. decembra tohto roku.

Vačok v Ide o pravdu o kauze Očistec: Je málo pravdepodobné, že politici o ničom nevedeli

Video

Šéf Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala v stanovisku pre súdnu radu uviedol, že s dočasným preložením sudcu nesúhlasí. „Odchod zo súdu ktoréhokoľvek zo sudcov bez potreby ďalšieho vysvetľovania znamená komplikácie," zdôraznil. Podľa prílohy k stanovisku je sudca členom senátu v šiestich trestných veciach a ďalšie má ako samosudca. Preloženie však odobrila sudcovská rada najvyššieho súdu.

Pre založenie, zosnovanie a podporovnie zločineckej skupiny a korupčné trestné činy sú v kauze Očistec obžalovaní nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, bývalý policajný prezident a súčasný šéf brannobezpečnos­tného výboru parlamentu Tibor Gašpar a ďalší bývalí policajní funkcionári.

Fico: Pochybujem o nestrannosti súdu. Bödör je politický väzeň.

Video

Najvyšší súd SR ešte v júni tohto roku na základe sťažnosti prokurátora zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu z októbra minulého roku, ktorým bolo prerušené trestné stíhanie a podaný návrh na začatie konania pred Ústavným súdom (ÚS) SR v trestnej veci známej ako Očistec. Najvyšší súd totiž nezistil splnenie zákonných podmienok na rozhodnutie o prerušení trestného stíhania zo strany prvostupňového sú­du.

Sudca Špecializovaného trestného súdu Peter Pulman ešte minulý rok prerušil konanie v trestnej veci obvinených bývalých policajných funkcionárov a podnikateľa Norberta Bödöra a obrátil sa na ÚS SR s návrhom na konanie o súlade s Ústavou SR.

Dôvodom boli podľa neho pochybnosti o nestrannosti Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dozoroval vyšetrovanie kauzy. Advokáti obvinených totiž argumentovali, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je v danom konaní poškodeným.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Očistec