O odvolávaní ministra vnútra Šutaja Eštoka by sa mohlo hlasovať v stredu

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú pokračovať v diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) v stredu o 9.00 h. Vystúpiť by malo ešte päť ústne prihlásených rečníkov. Hlasovanie sa predpokladá o 11.00 h.

28.11.2023 09:47 , aktualizované: 19:21
šutaj eštok, taraba Foto: ,
Zľava: Minister životného prostredia Tomáš Taraba a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok počas rokovania mimoriadnej 4. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 28. november 2023. Foto:
debata (12)

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11.). Premiér Robert Fico (Smer) v úvode rokovania deklaroval, že minister vnútra má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Viackrát vystúpil aj Šutaj Eštok. Trvá na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo službu konal zákonne. Podčiarkol, že spomínaní vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo službu. Návrh na jeho odvolanie označil za neopodstatnený a argumenty opozície za frašku.

Opozícia chce Šutaja Eštoka odvolať pre čistky vo vedení polície. Tvrdí, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s Úradom pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa. Kritizuje tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo.

Opoziční poslanci kritizovali postupy vládnej koalície, prekážalo im, že koalícia naťahuje čas opakovanými vystúpeniami a neumožňuje tak opozícii riadne sa vyjadriť. Predstavitelia opozície sa dostali k slovu v pléne v utorok, keď tvorili väčšinu rečníkov.

Okrem poslanca Tibora Gašpara (Smer) vystúpil aj Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a Ivan Šefčík (SNS). Mikulec tvrdí, že Šutaj Eštok nemá čo robiť na svojom poste. „Celé konanie ministra vnútra je od začiatku účelové a je aktom pomsty,“ zdôvodnil. Vo svojom vystúpení upozornil na kauzy, v ktorých sú obvinení alebo odsúdení ľudia blízki Smeru a Hlasu, pričom viaceré vyšetrujú tzv. čurillovci. Aj ministrovi podľa neho ide o to, aby čurillovci čo najskôr prestali vyšetrovať a aby skončil aj Úrad špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom.

Šutaj Eštok: Mestský súd v prípade Kišša nemal kompetenciu konať

Video

Ševčík v diskusii zdôraznil potrebu riešiť stav v Policajnom zbore. Slovákov podľa neho nezaujíma obsah schôdze na odvolávanie ministra vnútra. Nezaujímajú ich čurillovci či stav v Národnej kriminálnej agentúre, ale skôr bezpečnostná situácia v ich regióne. Poslanec stojí za Šutajom Eštokom, pri postavení vyšetrovateľov mimo službu by postupoval rovnako ako on.

Matúš Šutaj Eštok Čítajte viac Šutaj Eštok podáva trestné oznámenie pre poskytnutie ochrany čurillovcom. Právny nezmysel, reagoval advokát Kubina
12 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie ministra #mimoriadna schôdza NR SR #Matúš Šutaj Eštok