Vládna koalícia sa dohodla na návrhu budúcoročného rozpočtu

Koalícia sa na štvrtkovom zasadnutí koaličnej rady dohodla na návrhu štátneho rozpočtu pre rok 2024. Vo vyhlásení pre médiá o tom informoval predseda vlády SR Robert Fico (Smer).

30.11.2023 22:02 , aktualizované: 22:16
PVV, Fico, Pellegrini, Kaliňák, Danko Foto: ,
debata (8)

Návrh rozpočtu označil ako kombináciu „konsolidácie rozbitých verejných financií a zachovania prvkov silného sociálneho štátu“.

„Príslušné legislatívne návrhy vláda SR prerokuje v pondelok (4.12.) a Národná rada SR môže o nich začať rokovať v stredu (6.12.),“ avizoval premiér.

V parlamente je v súčasnosti predložený návrh vyrovnaného rozpočtu na budúci rok, ktorý pripravila ešte predchádzajúca úradnícka vláda pod vedením Ľudovíta Ódora. Išlo o povinnosť vyplývajúcu z dlhovej brzdy, s jeho schválením však nepočítala predchádzajúca ani súčasná vláda.

Predstavitelia súčasnej koalície sa viackrát vyjadrili, že reálny rozpočet chcú aj napriek krátkosti času schváliť ešte do konca roka, aby sa vyhli rozpočtovému provizóriu. Vzhľadom na vysoký deficit aj dlh Slovenska je potrebné konsolidovať verejné financie, vláda avizovala tempo 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Tento rok sa očakáva schodok na úrovni okolo 6 % HDP.

smer, fico Čítajte viac Mimoriadny príspevok pre dôchodcov narobí problémy. Diera v štátnom rozpočte sa zvýši, upozorňujú ekonómovia
8 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #štátny rozpočet #Štvrtá Ficova vláda