Pellegrini pre Pravdu: Ďalším krokom bude zníženie cien potravín

Pred voľbami sa predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) z reklamných pútačov pýtal, či ľudia chcú lacnejšie potraviny. Dnes, dva mesiace od volieb, sa zdá, že vláda má iné priority.

03.12.2023 15:00
debata (123)
Pellegrini pre Pravdu: Parlament a vláda doručujú od prvého týždňa pomoc ľuďom
Video

Ceny energií, reforma špeciálnej prokuratúry, podpora hypoték či pomoc seniorom akosi zatienili prácu na cenách potravín. Pellegrini napriek tomu ocenil dynamiku členov vlády, ktorí do parlamentu predložili materiály, ktoré podľa Pellegriniho zodpovedajú predvolebným sľubom politických strán.

„Som veľmi rád, že to bude pokračovať aj na ďalšej schôdzi Národnej rady,“ ozrejmil Pellegrini pre Pravdu. Na mysli mal príspevok seniorom, kompenzáciu hypoték či zabránenie rušeniu pôrodníc. Posledné spomínané sa malo diať v rámci optimalizácie siete nemocníc, no ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa rozhodla, vzhľadom na chýbajúce dáta, reformu nemocníc o rok odložiť.

„Veci, na ktorých robíme sú na prospech ľudí a ja sa fakt teším, že parlament a vláda doručujú od prvého týždňa pomoc ľuďom,“ podotkol Pellegrini.

To ostatné, čo sa v parlamente deje je podľa neho opozično-koaličný súboj, ktorý nie vždy má primeranú úroveň slušnosti. Dodal, že verí, že aj v decembri sa príjmu zákony, ktoré pomôžu ľuďom, ako aj verejným financiám a taktiež verí, že sa podarí schváliť rozpočet.

Nový minister Takáč: Zisky reťazcov sú enormné
Video
Richard Takáč Čítajte viac Nový minister Takáč: Zisky reťazcov sú enormné, musia sa k veci postaviť čelom. Nemôžu mať trikrát vyšší zisk ako v Nemecku

Priznal však, že vláda už prijala uznesenie pre ministerstvo financií a rezort pôdohospodárstva, aby spravil analýzu a monitoring cenotvorby. „Je logické že sa nedá programové vyhlásenie vlády ani sľuby politických strán naplniť za dva týždne. Je pred nami celé volebné obdobie, ale ideme krok po kroku a ďalšou témou ktorej sa budeme venovať sú aj ceny potravín a ja vám garantujem, že vláda s návrhom príde,“ uzavrel predseda parlamentu.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer) pre Pravdu priznal, že tri týždne dozadu dostal jeho rezort ako aj ministerstvo financií úlohu spraviť analýzu trhu cien potravín. Termín dostali do 10. decembra.

„Našou úlohou je byť maximálne súčinní s ministerstvo financií,“ ozrejmil. „Niektoré kroky sa dajú spraviť teraz, no mali by dopad aj na štátny rozpočet, druhá vec je systematická podpora poľnohospodárov,“ uzavrel s tým, že verejnosť sa dozvie viac o týždeň.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini chodí po Slovensku a premýšľa, či kandidovať za prezidenta. Dokedy sa rozhodne?

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini #Richard Takáč