Progresívci podajú ústavnú sťažnosť, ak sa bude obmedzovať ÚŠP cez skrátené konanie

Progresívne Slovensko (PS) avizuje podanie ústavnej sťažnosti pre zámer obmedziť alebo zrušiť fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Informoval o tom v pondelok predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Hnutie tiež v tejto súvislosti požiadalo o stretnutie eurokomisára pre justíciu Didiera Reyndersa. PS kritizuje, že vláda ešte nezverejnila znenie návrhu. Hnutie tvrdí, že cieľom zmeny je ochrana "našich ľudí" zo strany premiéra Roberta Fica (Smer).

04.12.2023 17:21
debata (45)
Pellegrini: Spravodlivosť má byť slepá
Video
Zdroj: TV Pravda

„Verejnosť napriek aj našim výzvam doteraz nepozná presné znenie návrhu, s ktorým za Európskou komisiou išiel. Demontáž právneho štátu vláda pripravuje naďalej potichu. Je to škandalózne a nebezpečné. Preto hneď, ako bude zrejmé, že pretlačili takýto zásah voči ÚŠP cez skrátené legislatívne konanie, podáme ústavnú sťažnosť,“ priblížil Šimečka s tým, že bez ÚŠP by korupcia na najvyšších miestach a organizovaný zločin nemohli byť stíhané a dozorované efektívne.

Daniel Lipšic Čítajte viac Koalícia sa dohodla na konci Úradu špeciálnej prokuratúry. Všetko špeciálne je choré, tvrdí Danko

Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková vysvetlila, že hnutie bude Ústavný súd SR žiadať o posúdenie súladu akejkoľvek zmeny v postavení a fungovaní ÚŠP z hľadiska zabezpečenia princípu ochrany právneho štátu garantovanej ústavou. „Zároveň požiadame o pozastavenie účinnosti tejto zmeny, aby sa zamedzilo vážnemu nenapraviteľnému následku, ktorý by hrozil. Pretože v záujme ochrany smeráckych ľudí sa Robert Fico naozaj neštíti ničoho. Chystá sa rozmontovať základy boja proti korupcii a organizovanému zločinu a tomu treba zabrániť všetkými dostupnými prostriedkami,“ doplnila.

šeliga, heger Čítajte viac Heger upozornil Leyenovú na to, že Fico chce zrušiť špeciálnu prokuratúru Mária Kolíková / Richard Sulík / SaS / Čítajte viac Kolíková: Zrušenie špeciálnej prokuratúry môže zastaviť vyšetrovanie akejkoľvek kauzy

Premiér cez víkend v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevyjadril sa, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad špeciálnej prokuratúry #Progresívne Slovensko