Ruský špión Garbár za vyzvedačstvo na Slovensku zaplatí nakoniec aj pokutu

Slovák, ktorý tento rok vo februári vyviazol s podmienkou v špionážnej afére spájanej s Ruskom, nakoniec bude musieť zaplatiť tiež uloženú pokutu 15 000 eur. Podľa slovenských médií slovenský najvyšší súd zrušil rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý odsúdenému mužovi pokutu na jeseň odpustil.

05.12.2023 12:35
Bohuš Garbár Foto: ,
Špecializovaný trestný súd odsúdil Bohuša Garbára, obvineného v kauze vyzvedačstva pre Rusko, na podmienečný trest a pokutu 15 000 eur.
debata (47)

Kauza prepukla vlani v marci, keď slovenská polícia obvinila dvoch ľudí kvôli podozreniu, že za peniaze zhromažďovali citlivé informácie v prospech ruských tajných služieb. Jedným z nich bol dopisovateľ dvoch internetových portálov Bohuš Garbár, ktorému súd okrem spomínanej pokuty uložil pri schválení dohody o vine a treste tiež podmienečný trojročný trest s rovnako dlhodobou skúšobnou dobou. Pre prípad nezaplatenia pokuty mu ako náhradný trest vymeral dva roky vo väzení.

Súd prvej inštancie však neskôr odsúdenému pokutu odpustil a zdôvodnil to tým, že muž poberá iba príspevok na starostlivosť a iný príjem či majetok nemá. Žalobca podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. Najvyšší súd teraz rozhodnutie o odpustení pokuty zrušil a Garbárovi ju povolil uhradiť v splátkach.

Marian Repa aktual Čítajte aj Vlastizrada sa vypláca

Z skôr uniknutých informácií vyplynulo, že Garbára verboval a uplácal vtedajší ruský diplomat na Slovensku Sergej Solomasov, ktorého potom Bratislava podľa tlače vyhostila.

SR Pezinok ŠTS Vyzvedačstvo Garbár BAX Čítajte aj Súd odpustil ruskému špiónovi Garbárovi 15-tisícovú pokutu. Sudca: Nemá ju z čoho zaplatiť

Špionážna aféra, ktorá prenikla na verejnosť, je v novodobej histórii Slovenska prvou svojho druhu. Z vyjadrení už bývalého slovenského policajného prezidenta Štefana Hamrana vyplynulo, že ruskí spravodajskí dôstojníci, ktorí sa do veci zaplietli, mali kvôli svojmu postaveniu diplomatov imunitu pred trestným stíhaním. Bratislava v čase prepuknutia aféry ohlásila vyhostenie troch pracovníkov ruskej ambasády, medzi nimi podľa médií bol aj Solomasov. Následne Slovensko tiež rozhodlo o znížení počtu pracovníkov ruského veľvyslanectva v krajine o 35 osôb, teda zhruba na polovicu východiskového sta­vu.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vlastizrada #ruský špión #Polícia Slovenskej republiky #Bohuš Garbár