Lipšic: Ak nechajú špeciálnu prokuratúru, vzdám sa funkcie

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic prelomil mlčanie. Uviedol, že ak zostane Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zachovaný, sám odstúpi.

05.12.2023 20:55
debata (308)

Po pondelňajších stanoviskách Európskej komisie a Európskej prokuratúry je pravdepodobné, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry by malo negatívne následky pre celú Slovenskú republiku, uvádza sa v stanovisku špeciálneho prokurátora, ktoré zaslala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Predseda parlamentu P. Pellegrini o špeciálnej prokuratúre
Video
Zdroj: TV Pravda

„Napriek zverejnenému a do Bruselu doručenému návrhu zákona, viacerí vládni predstavitelia v ostatných dňoch uviedli, že nie sú za zrušenie ÚŠP a za jediný problém považujú pôsobenie mojej osoby na čele špeciálnej prokuratúry,“ zdôraznil Lipšic.

Eduard Burda Čítajte viac Dekan Burda: Vláde som odporučil zrušenie špeciálnej prokuratúry čo najskôr. Pre Brusel to môže byť problém, reaguje odborníčka

Zdôraznil, že boj proti organizovanému zločinu a korupcii nikdy nie je, a ani nemôže byť, postavený na jednej osobe. Kľúčovú úlohu v boji proti najzávažnejšiemu zločinu, ktorý ničí právny štát, však zohrávajú moji kolegovia prokurátori ÚŠP, uviedol Lipšic.

Šimečka: Zrušenie ÚŠP je frontálnym útokom na právny štát
Video
Zdroj: ta3

„Preto v prípade, ak vláda bude verejne garantovať, že nijakým spôsobom nezasiahne do postavenia ÚŠP a jeho prokurátorov, vzdám sa v zmysle zákona funkcie špeciálneho prokurátora,“ dodal špeciálny prokurátor.

Daniel Lipšic Čítajte viac Koalícia sa dohodla na konci Úradu špeciálnej prokuratúry. Všetko špeciálne je choré, tvrdí Danko

Premiér Robert Fico (Smer) cez víkend vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevyjadril sa, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic