Neziskovky sa chcú pre kroky vlády obrátiť na eurokomisiu. Spisujú petíciu za zachovanie ÚŠP

Neziskové organizácie sa pre kroky vlády Roberta Fica (Smer) plánujú obrátiť na Európsku komisiu. V otvorenom liste vyjadrujú obavy z ohrozenia stability demokracie a právneho štátu na Slovensku. Pod výzvu sa môžu podpísať aj občania.

06.12.2023 14:29
debata (25)

V stredu o tom informovali zástupcovia neziskových organizácií Via Iuris, Transparency International Slovensko (TIS), Nadácie Zastavme korupciu a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Prvým signatárom sa stal symbolicky otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka Jozef Kuciak. Prípadné zrušenie špeciálnej prokuratúry a súdu by sa totiž priamo dotklo aj kauzy vraždy novinára a jeho snúbenice.

„Symbolicky chceme upozorniť, že vláda rýchlymi opatreniami valcuje princípy právneho štátu a bez širšej diskusie ide meniť inštitúcie, ktoré sú dôležité pre znižovanie korupcie v štáte,“ uviedla riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Poukázala pritom na avizované rušenie špeciálnej prokuratúry, zúženie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov, prijímanie zásadných zmien v zrýchlenom konaní alebo netransparentné výberové konania.

Návrh na zrušenie ÚŠP pritom podľa Petkovej prichádza v čase, keď sa reálne „rozhýbalo" postihovanie veľkej korupcie. Poukázal pritom na to, že z 288 korupčných káuz, ktoré Špecializovaný trestný súd v posledných dvoch rokoch rozhodol, sa jedna štvrtina rozhodnutí týkala verejne činných osôb „V porovnaní s minulosťou sú viac trestané aj vyššie úplatky – nad 5 000 eur, ktoré tvoria pätinu rozhodnutí," dodala Petková.

fico, susko Čítajte viac Úrad špeciálnej prokuratúry zrušia. Podľa Fica sa nedá opraviť: Sú tam desiatky podobných prokurátorov ako Lipšic
25 debata chyba
Viac na túto tému: #neziskové organizácie #ÚŠP