Anonym sa vyhráža školám, že ich odpáli. Deti zažívajú nový typ strachu, hovorí mama stredoškoláčky

Viaceré slovenské školy zostali v stredu prázdne. Dve bratislavské a jedno senecké gymnázium totiž čelili výhražným správam anonyma, že ak nezaplatia stotisíc eur v kryptomenách, na sviatok Mikuláša ich odpáli a vyvraždí čo najviac ľudí. Národná kriminálna agentúra (NAKA) prípad vyšetruje ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku a preveruje situáciu nielen v Bratislavskom, ale aj Žilinskom a Prešovskom kraji. Polícia nasadila pre bezpečnosť žiakov a učiteľov do akcie aj pyrotechnikov a psovodov a v okolí škôl, na ktoré sa anonym zameral, pokračuje zvýšená hliadková činnosť.

06.12.2023 18:00
debata (39)
Šutaj Eštok: Stav kybernetickej bezpečnosti je žalostný
Video
Zdroj: MV SR

Hrozbu formou výhražnej e-mailovej správy dostalo v utorok trio škôl – Gymnázium Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke, Gymnázium Ivana Horvátha v bratislavskom Ružinove a Gymnázium Antona Bernoláka v Senci. Vedenie Bratislavského samosprávneho kraja vydalo v tejto súvislosti odporúčanie na dištančné vyučovanie všetkým svojim stredným školám. Správu s výhražným obsahom malo dostať aj Gymnázium Tomáša Ružičku v Žiline, ktoré po hrozbách žiakov evakuovalo ešte v utorok dopoludnia.

Rozruch vyvolal zásah v Bernolákove

Anonym, ktorý vystupoval pod prezývkou, školám v správe pohrozil, že ak mu nedoručia 100-tisíc eur v kryptomenách, zavraždí čo najviac ľudí. K dispozícii má vraj zbrane a strelivo. Píše, že výbušniny už umiestnil v škole a môže ich na diaľku odpáliť kedykoľvek.

Stredná odborná škola J. A. Gagarina v Bernolákove
Stredná odborná škola J. A. Gagarina v Bernolákove
+1Stredná odborná škola J. A. Gagarina v Bernolákove

Doma zostala v stredu aj 17-ročná stredoškoláčka Ema, ktorá študuje na ekonomickej škole v bratislavskej Petržalke. Jej mama Barbara sa dozvedela o hrozbe útoku priamo od nej. „Dostali riaditeľské voľno na dnešný deň (6. december, pozn. red. ) s tým, že škola neskôr predĺžila voľno do odvolania. Od štvrtka sa budú deti učiť online,“ opísala Barbara pre Pravdu. Svoje tri deti nechal na Mikuláša doma aj Patrik z obce neďaleko Bratislavy.

Deň po tom, čo sa objavili informácie o výhražných mailoch, policajti odviedli zo Strednej odbornej školy v Bernolákove jedného študenta a začali sa vynárať otázky, či zásah súvisí s vyhrážkami anonyma. O možnej súvislosti informovali najskôr tvnoviny.sk s tým, že študent tvrdil, že ide o nedorozumenie a žiadne maily neposlal. Pravde potvrdil policajnú návštevu aj zdroj zo školy, ktorý uviedol, že študentov poslali domov okolo deviatej hodiny s tým, že policajti idú prehľadávať priestory.

Školy dostali výhražný email
Video
Zdroj: BSK

K návšteve polície v bernolákovskej škole sa neskôr vyjadrila aj polícia. „Upozorňujeme, že prípad nesúvisí s medializovaným prípadom výhražných správ školám,“ napísala v stanovisku s tým, že policajti preverovali podozrenie z možného protiprávneho konania jedného zo študentov strednej školy v Bernolákove. Pravda kontaktovala aj vedenie školy. Zástupkyňa riaditeľa Miloslava Štefancová sa odmietla k zásahu vyjadriť.

Prípad riešia kriminalisti z NAKA. Na prehľadanie škôl a ich okolia nasadili nielen psy, v teréne boli aj špecialisti na výbušniny. K vyhrážkam polícia v stredu popoludní zverejnila len stručný súhrn informácií. Na prípade naďalej intenzívne pracujú všetky bezpečnostné zložky, zisťujú totožnosť páchateľa, koordinujú sa s ministerstvom vnútra aj so zahraničnými partnermi. V okolí vytypovaných škôl naďalej hliadkujú a detaily poskytnú, až keď to situácia dovolí.

Zažívajú nový typ strachu

K akcii sa v utorok podvečer vyjadril novozvolený policajný prezident Ľubomír Solák. Školám, ktorým bol mail doručený, polícia odporučila uzavretie, kým pominú možné riziká. Páchateľa sa síce snažia chytiť, no vystopovanie digitálnej stopy a zistenie totožnosti anonyma je náročné.

Jedným z dôvodov, prečo páchateľa nedokážu rýchlo dolapiť, je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka „absolútne katastrofálny stav“ na ministerstve vnútra z oblasti kybernetickej bezpečnosti. „Je to v úplnom rozvrate," reagoval minister. Za žalostným stavom vidí neexistujúcu komunikáciu medzi ministerstvom vnútra a Národným bezpečnostným úradom, ktorá posledného tri a pol roka podľa neho nefungovala. Avizoval už aj legislatívne kroky. „Ukazuje sa, že radikalizácia a polarizácia spoločnosti aj u mladistvých ľudí je pomerne veľká,“ uviedol minister.

Policajný prezident Ľubomír Solák k nahláseným útokom na školy na Mikuláša
Video

A čo deti, ktoré zostali opäť doma? Dcéra podľa Barbary situácii rozumie, no predstavuje pre ňu komplikáciu. Čelí otázke, ako bude systematicky zvládať učenie, pretože majú naplánované písomky. „Na situáciu sa pozerá kriticky a rozumie tomu, že bezpečnosť je prvoradá,“ priblížila. Ema si podľa nej uvedomuje aj ďalšiu rovinu, ktorou je, že terčom hrozieb sú študenti, ktorí sú budúcnosťou krajiny.

Emina mama hovorí, že k nečakanej situácii sa pridružil praktický problém. Keďže deti rátali len s jedným dňom voľna, všetky učebnice im zostali v škole. Ako rodič musí zároveň reagovať na psychické rozpoloženie dieťaťa. S hrozbou totiž prichádza neistota, ktorá je však iná, ako to bolo napríklad počas pandémie, keď žiaci zostali doma. „Deti teraz zažívajú nový typ strachu, s ktorým sa stretajú. S deťmi o tom treba hovoriť,“ myslí si.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #školy #gymnáziá #výhražné emaily