Jenčo sa vzdáva funkcie riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Vyzval ho k tomu Taraba

Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo sa vzdáva svojej funkcie. Informoval o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii.

07.12.2023 10:50 , aktualizované: 13:33
Ján Jenčo Foto: ,
Ján Jenčo
debata (21)

„Vo štvrtok som do podateľne ministerstva životného prostredia doručil súhlas s mojím odvolaním z funkcie generálneho riaditeľa SIŽP, a to s účinnosťou od 1. januára 2024,“ povedal Jenčo.

Prekáža mu spôsob komunikácie, ktorá podľa neho nepriaznivo ovplyvňuje inštitúciu aj zamestnancov. Tí sa s Jenčom boja spolupracovať, pretože sa obávajú možnej šikany po výmene riaditeľa. „Nechcem byť prekážkou ich ďalšieho odborného rastu a inšpekcie,“ podotkol Jenčo. Druhým dôvodom jeho odchodu je neodbornosť súčasného vedenia ministerstva životného prostredia.

Nové vedenie envirorezortu ho chcelo odvolať začiatkom novembra, no pre status chráneného oznamovateľa tak spraviť nemohli. Jenčo sa preto chcel s ministerstvom dohodnúť na spôsobe a podmienkach odchodu a odovzdaní agendy novému riaditeľovi. „To bolo zo strany ministerstva životného prostredia zamietnuté,“ tvrdí Jenčo.

ministerstvo zivotneho prostredia Čítajte viac Taraba sa chce zbaviť šéfa inšpekcie životného prostredia, Jenčo je však chráneným oznamovateľom. Na jeho miesto vraj mieri Matečná

Priblížil, že minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) mu listom bez jeho súhlasu zakázal vykonávať personálne alebo iné rozhodnutia týkajúce sa inšpekcie. Zakázal mu aj služobné cesty. „Za obdobie predchádzajúceho mesiaca sme ministerstvu adresovali 50 žiadostí o súhlas. Zodpovedané boli tri,“ priblížil Jenčo.

Na jeho odvolanie musí ešte vydať súhlas Úrad na ochranu oznamovateľov. Jenčo verí, že po jeho odvolaní bude SIŽP naďalej odborným kontrolným orgánom. Nevie, kto by ho mohol nahradiť.

Na odstúpenie z funkcie vyzval Jenču v pondelok (4. 12.) Taraba. Argumentoval jeho chýbajúcou bezpečnostnou previerkou a nezákonným konaním.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #Slovenská inšpekcia životného prostredia #ján jenčo #Úrad na ochranu oznamovateľov