Vyše 168-tisíc 'ružovým vodičákom' sa končí platnosť, upozorňuje rezort vnútra

Ministerstvo vnútra (MV) SR eviduje ešte 168 314 tzv. ružových vodičských preukazov, ktorým na konci roka 2023 skončí platnosť. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) na štvrtkovej tlačovej konferencii deklaroval zabezpečenie kontinuity pri vydávaní nových dokladov.

07.12.2023 17:07
debata (12)
MV eviduje vyše 168-tisíc ružových vodičákov, ktorým skončí na konci roka platnosť
Video
Zdroj: TASR

Šéf rezortu vnútra kritizoval, že čistopisy preukazov boli objednané formou priameho rokovacieho konania. Poukázal na porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Aktuálny stav zásob čistopisov týchto dokladov je 38 445.

Staré "ružové vodičáky"... Foto: Polícia SR/facebook
vodicak Staré "ružové vodičáky" platia len do konca roka.

„Nemáme inä možnosť, ako podpísať dodatok k zmluve, ktorá je napadnutá Úradom pre verejné obstarávanie, aby sme zabezpečili, že občania SR sa nebudú musieť báť toho, že im budú hroziť pokuty,“ podotkol. Podpisom dodatku má byť vykrytá potreba čistopisov do júna 2024.

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas... Foto: TASR, Martin Baumann
šutaj eštok Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas tlačovej konferencie na tému Končiaca platnosť ružových vodičských preukazov a aktuálne informácie o vybavovaní dokladov 7. decembra 2023 v Bratislave.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Patrik Krauspe priblížil, že zo zostávajúceho počtu 168 314 tzv. ružových vodičákov sa všetky nebudú meniť. „Sú medzi nimi ľudia, ktorí už nešoférujú, resp. nepoužívajú tento vodičský preukaz,“ dodal.

Do 31. decembra 2023 je potrebné vymeniť len tzv. ružové vodičáky, teda vodičské preukazy, vydané do konca apríla 2004. Od januára 2024 bude jazda s týmto vodičským preukazom považovaná za jazdu bez dokladu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #vodičské preukazy