Prečo chýba sľubovaný sociálny dialóg? A čo s tým?

Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú. Napriek tomu, že sociálnym dialógom sa oháňa kadektorý politik, jeho realizácia pokrivkáva. Prečo? A čo s tým?

10.12.2023 19:00

Zatiaľ čo premiér Robert Fico nahlas uvažuje o zriadení úradu splnomocnenca pre sociálny dialóg, odborári kritizujú vládu za absentujúcu diskusiu pri najdôležitejšom zákone roka – štátnom rozpočte.

Prečo sa napriek deklarovanej podpore sociálneho dialógu zo strany vládnych politikov nedarí jeho dodržiavanie? A čo považujeme za dostatočnú diskusiu, ktorá by mala predchádzať prijímaniu zásadných zákonov?

Zapojte sa do diskusie a nájdime spoločné riešenia!

Hlasujte aspoň za sedem komentárov a uvidíte, ktorá názorová skupina je vám bližšia.

Prečo sa pýtame?

Slovensko čakajú chudobné roky. Šetriť musí štát, samosprávy sú pre neuvážené rozhodnutia vlády na dne už dnes, zamestnávatelia nevedia nájsť pracovníkov a tí zas nechcú robiť po nociach a s nadčasmi za mzdy násobne nižšie ako u neďalekom zahraničí. Zachráni slovenské hospodárstvo férová diskusia všetkých sociálnych partnerov alebo sociálny dialóg až tak veľmi vlastne nepotrebujeme?

Uvedomujeme si vôbec dôležitosť sociálneho dialógu pre spoločnosť? Spôsobuje jeho nefunkčnosť len tradičná „poslanecká anarchia” a ignorantstvo vlády alebo je za tým aj niečo iné? Chceme radšej na dobre prediskutovanú a kvalitnú legislatívu alebo rýchle rozhodnutia?

Čo je to sociálny dialóg?

Sociálny dialóg je inštitúciou i stratégiou, ktorá umožňuje sociálnym partnerom podieľať sa na rozhodovaní a kontrole od úrovne podniku až po celospoločenskú úroveň.

Medzi partnerov sociálneho dialógu zaraďujeme nielen zástupcov zamestnávateľov a pracovníkov, ale aj zástupcov miest a obcí, vysokých škôl, občianskych združení či cirkví.

Diskusie medzi sociálnymi partnermi môžeme vnímať najmä na jeho najvyššej úrovni – na tripartite, ktorú tvoria tri strany – vláda, zamestnávatelia a odbory.

Sociálnym dialógom ale rozumieme aj diskusie medzi partnermi na nižších úrovniach, napríklad medzi poľnohospodármi, potravinármi a obchodnými reťazcami, či medzi ministerstvom školstva, základnými a strednými školami, univerzitami a zamestnávateľmi.

Pomôže inštitucionalizácia sociálneho dialógu aj nachádzaniu lepších riešení pre slovenské hospodárstvo a tak aj vyššiu životnú úroveň obyvateľov? Alebo si vláda takto „bábkoherecky” len jednoduchšie vydobyje poslušnosť sociálnych partnerov a presadí svoje vlastné mocenské ciele? Chýba vám v celej tejto diskusii iný pohľad na vec?

Zapojte sa do diskusie a nájdime spoločné riešenia!

O projekte

DEMDIS je občianskym združením, ktoré inovatívnymi metódami nachádza konsenzus a porozumenie v rozhádanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike zas na tomto linku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #tripartita #sociálny dialóg #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah #otvorení názorom