Danko sa stavia na zadné. Chce silnejší hlas v koalícii a chýba mu boj s mimovládkami

Boj proti údajnému systému mimovládnych organizácii, a nie rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Predseda SNS Andrej Danko má, zdá sa, iné priority ako ostatní dvaja koaliční hráči. K veci sa pre ta3 vyjadril aj minister obrany Robert Kaliňák. Hovoril o chýbajúcej nezávislosti organizácie a aj o tom, že ďalšia podpora od štátu bude témou ďalších dní.

13.12.2023 15:15 , aktualizované: 18:18
debata (165)
Danko: Je žiaduce, aby inštitúcie ako Globsec nemali od štátu ani euro
Video

„Ja som išiel do vlády v tom, že ideme bojovať so ‚slniečkarmi‘ a že ideme veci meniť a reformovať, a to nie je len Trestný zákon a špecializovaný trestný súd (Úrad špeciálnej prokuratúry, pozn. red.) , to chceme všetci zrušiť. Veď je to chorý prvok v ústavnom systéme,“ obhajoval svoje ciele predseda národniarov Danko v internetovom vysielaní začiatkom týždňa.

Erik Tomáš 13. dôchodok BAX Čítajte viac Katastrofálne následky. Tri mimovládky opisujú, čo nastane, ak im vláda siahne na príjmy

Zdôraznil, že pred voľbami aj po nich hlásal, že ide robiť aj niečo s mimovládnymi organizáciami, že ide bojovať s týmto režimom. No zatiaľ ho koaliční partneri v tejto téme obchádzajú a obáva sa toho, že nakoniec zostane pomyselný čierny Peter v rukách národniarov. Tvrdí, že pred voľbami dávali svojim voličom sľuby a chceli by ich dodržať. Jedným z nich malo byť šetrenie na mimovládnych organizáciách. Ako prvú si na mušku zobral organizáciu GLOBSEC.

To je mimovládna organizácia, ktorá každoročne v Bratislave organizuje medzinárodnú konferenciu GLOBSEC Bratislava Global Security Forum. Na nej zvyknú vystúpiť predstavitelia Slovenska, ale aj významní zahraniční lídri, politici a rôzne osobnosti.

SNS tak v stredu ráno na koaličnej rade požiadala partnerov, aby sa zastavila akúkoľvek podpora organizácii Globsecu zo strany štátu. Ak by národniari neuspeli na koaličnej rade, budú navrhovať aj uznesenia na pôde Národnej rady.

SNS tak v stredu ráno na koaličnej rade požiadala partnerov, aby sa zastavila akákoľvek podpora organizácii GLOBSEC zo strany štátu. Ak by národniari neuspeli na koaličnej rade, budú navrhovať aj uznesenia na pôde Národnej rady. „Je prirodzenou ambíciou SNS, aby sa tretí sektor obmedzil vo financiách. Je prirodzené a podľa mňa aj žiaduce, aby inštitúcie ako GLOBSEC nemali od štátu ani euro. GLOBSEC je občianske združenie, ktoré nás stojí státisíce len na priamej podpore,“ povedal Danko.

Za drzosť označil to, že počas konferencie GLOBSEC poskytuje ochranu štát. Poukázal na využitie policajtov či štátnych vozidiel. Danko tvrdí, že aj na takýchto inštitúciách dokáže štát ušetriť peniaze.

Andrej Danko o tom, či vydrží koalícia
Video
Archívne video z 21. novembra 2023. / Zdroj: TV Pravda

Ministerstvo obrany, ktorý momentálne prislúcha Kaliňákovi, v minulosti organizáciu financoval sumou približne 390-tisíc eur. Na mieste je teda otázka, či od tejto podpory upustí.

„Myslím, že práve toto bude otázka na najbližšie dni. Videl som vyhlásenia koaličných partnerov. Predpokladám, že v tejto veci bude urobených niekoľko krokov,“ spresnil minister obrany Robert Kaliňák (Smer) pre televíziu ta3.

Dodal tiež, že dôvod, prečo vláda v minulosti podporovala Globsec, bola najmä nezávislosť organizácie. V posledných troch rokoch podľa neho došlo k odklonu.

Dankova európska kampaň

Podľa politológa z Ústavu politických vied SAV Juraja Marušiaka je bežné, že práve ten najslabší z koalície takto skúša ostatných parterov.. „Je to svojím spôsobom vydieranie. Danko si uvedomuje dôležitosť svojho klubu a hlasov, ktorými disponuje, pre celkové udržanie vlády," ozrejmil pre Pravdu politológ. Na druhej strane je to podľa neho výhodné aj pre ostatné koaličné strany, ktoré sa môžu pri opatreniach proti mimovládnym organizáciám odvolávať na požiadavky koaličného partnera.

Zároveň upozornil, že medzi mimovládne organizácie patria rôzne charity či cirkevné spolky. Zmena ich financovania by však znamenala rozsiahle zmeny v legislatíve a ohrozilo by to fungovanie služieb, ktoré sú garantované zákonmi. Medzi ne patrí napríklad poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ochrana prírody a iné komunitné projekty. „Sám neviem, ako by to mohlo v praxi fungovať, a na druhej strane, keby prestali spolupracovať s politickými mimovládnymi organizáciami a podporovať ich, tak by to spôsobilo ďalšie politické demonštrácie,“ ozrejmil Marušiak.

Dodal, že Dankove kroky nápadne pripomínajú kampaň. „On hovorí o možnom odchode do Európskeho parlamentu, ale hovorí aj o možnosti predčasného konca koalície a týmto zvyšuje svoju cenu,“ uzavrel politológ.

Dokedy vydržia?

Nie je to však prvýkrát, keď sa pre podporu mimovládnych organizácií dostal Danko s koaličnými partnermi do sporu. Ešte začiatkom novembra sa ohradil proti slovám ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas), podľa ktorého nie sú mimovládne organizácie na školách problém. Drucker povedal, že témou je podľa neho skôr boj s hybridnými hrozbami, propagandou a dezinformáciami. „Mimovládky sú tisíce organizácií, rodičovských združení či olympiád,“ zdôraznil Drucker.

„Ak pani ministerka Dolinková bude rozprávať o povinnom očkovaní a pán Drucker o tom, že mimovládky na školách nie sú problém, neviem, ako dlho môže táto vláda vydržať,“ reagoval ďalej na udalosti predseda strany SNS.

„Mimovládka nie je nebezpečná gender ideológia, ako to možno vníma Andrej Danko,“ reagoval minister školstva Drucker na vyjadrenia predsedu SNS. „Neviem, dokedy môže taká vláda vydržať,“ odkázal mu začiatkom marca Danko v rozhovore pre Hospodárske noviny.

© Autorské práva vyhradené

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #GLOBSEC