Viac ako 50 začínajúcim farmárov hrozí likvidačná sankcia 35–tisíc eur

Kresťanskodemokratického hnutie (KDH) vyzýva ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča, aby zasiahol a pomohol mladým farmárom, ktorým hrozí likvidačná sankcia vo výške 35-tisíc eur. Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) totiž žiada viac ako 50 začínajúcich farmárov o vrátenie prvej splátky pomoci na začatie podnikateľskej činnosti. Dôvodom má byť fakt, že si o druhú splátku nepožiadali v termíne uvedenom v zmluve.

13.12.2023 18:41
debata (2)

„Problém, ktorý vznikol sa podľa nás dá riešiť dodatkom k predmetným zmluvám, o čom musí rozhodnúť ministerstvo pôdohospodárstva. Som presvedčený, že ak minister situáciu bude chcieť riešiť, Európska komisia s dodatkami k zmluvám bude súhlasiť. Likvidačné sankcie určite nie sú v súlade so záujmami EÚ, národnými záujmami Slovenska, a ani s cieľmi stanovenými v Programe rozvoja vidieka," uviedol člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a poslanec za KDH Marián Čaučík.

Koľko planét by sme museli obývať, aby sme uspokojili potreby ľudstva?
Video

Ten taktiež upozornil na situáciu s priamymi platbami pre poľnohospodárov. Minister Takáč totiž rozhodol, že v decembri 2023 sa vyplatia len zálohové platby za tento rok vo výške 50 % pre 70 % žiadateľov v sume 131 mil. eur. Ďalšie platby by mali ísť koncom januára a začiatkom februára 2024. Čaučík pritom pripomenul prax z minulosti, kedy sa vyplácali v decembri platby v plnom rozsahu.

„Napríklad v roku 2020 bolo k 15. decembru podpísaných 18 200 rozhodnutí, čím vyplatili 91 % žiadateľov a k rovnakému dátumu uhradili 86 % zdrojov z alokovanej čiastky určenej pre priame platby. Upozornil som na to, že farmári s takouto zmenou režimu vyplácania priamych platieb nepočítali, mnohí majú nastavené úvery ku koncu roka a očakávali platby v plnej výške, čo im môže spôsobiť značné finančné problémy,“ uzatvoril opozičný poslanec.

poľnohospodárska pôda, pôda, rola, roľa Čítajte viac Prenajímate pôdu? Dodržte tieto pravidlá, nájom bude výhodný pre vás aj nájomcu
2 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #ministerstvo pôdohospodárstva #agrodotácie #Richard Takáč