Kaliňák v Ide o pravdu: Armádne peniaze pôjdu aj na mosty a cesty. V budúcom roku pripravíme zdanenie bohatých

Z rozpočtu ministerstva obrany chce jeho šéf Robert Kaliňák aj opravovať mosty, či budovať cesty a železnice najmä na východnom Slovensku. V pláne je aj prispieť na "vojenskú" nemocnicu. Uviedol to v relácii Ide o pravdu.

14.12.2023 10:00
debata (92)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Roberta Kaliňáka v relácii Ide o pravdu.
Video

Ministerstvo obrany dostane z rozpočtu viac ako 2,5 miliardy eur. Podľa Kaliňáka však nepôjdu peniaze len na zbrane, ale ministerstvo bude investovať tiež do dopravnej infraštruktúry, ktorá je zaťažená aj vojenskými transportami.

Ako príklad uviedol opravy a zveľaďovanie mostov, či infraštruktúru na východnom Slovensku ako je severo-južné prepojenie z Poľska do Maďarska a Rumunska. „Tie dve percentá (HDP) nie sú len na zbrane, ale aj na rozvoj tej časti štátu, ktorú obrana intenzívne využíva,“ povedal Kaliňák.

V tejto súvislosti uviedol, že jeho rezort podporí investíciu do nemocnice na východe Slovenska, pretože v tejto časti štátu nie je „vojenské“ zdravotnícke zariadenie ako Nemocnica svätého Michala v Bratislave či Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok.

V prípade modernizácie slovenskej armády chce postupovať systémom „to, čo vieme vyrobiť na Slovensku, musí byť vyrobené na Slovensku“. Zbrojný priemysel vidí ako pilier ekonomiky, kde je výroba s vysokou pridanou hodnotou a hovorí, že dopyt po zbraniach a munícii vo svete je na desiatky rokov.

Štátny rozpočet podľa neho vláda pripravila rýchlo, bleskovo prijala aj prvé opatrenia. „Prijali sme rozpočet v rekordnom čase, za týždeň bol v podstate hotový… všetci sa sťažujú na zrýchlené konania, ale ako to máme urobiť, keď voľby boli až 30. septembra,“ pýta sa Kaliňák.

Opatrenia na konsolidáciu verejných financií sa podľa neho pripravujú. Podotkol, že v minulosti ukázali, že dokážu hospodáriť lepšie ako pravica a poukázal na nízke deficity počas vlád Smeru. Z opatrení spomenul napríklad prípravu zdanenia bohatých, ktoré pripravuje minister financií Ladislav Kamenický. „Bude viac sadzieb dane, progresívna daň,“ uviedol v relácii Ide o pravdu.

Chcete vedieť viac o plánoch ministerstva obrany a vlády? Vypočujte si reláciu Ide o pravdu.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Ide o pravdu