Matovič a Pollákovci zneužili chudobných, tvrdí Únia Rómov. Podala trestné oznámenie pre 500-eurovky

Igor Matovič (Slovensko), poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák, a poslanec za hnutie Slovensko Peter Pollák ml. hrubo a vedome oklamali a zneužili chudobných Rómov. Uviedlo to občianske združenie Únia Rómov na Slovensku, ktoré upozornilo na to, že je tu skupina obyvateľov, ktorá nevie, ako prežije sviatky v pokoji, pretože nemá ani na základné potreby ako je napríklad teplé jedlo, bývanie či zimné oblečenie.

14.12.2023 16:40 , aktualizované: 15.12.2023 19:25
debata (231)
Opäť roztržka. Matovič "cvičí" s médiami
Video

Úniu Rómov na Slovensku v tieto dni kontaktovalo množstvo obyvateľov z rómskych osád s problémom, ktorý je podľa združenia dôsledkom sľubu Matoviča a Pollákovcov. „Je to sľub, že ak im dajú vo voľbách hlas, dostanú 500 eur. A tak títo ľudia, ktorí im uverili, si požičali peniaze od úžerníkov a teraz sú vo veľkých osobných problémoch," vyhlásilo združenie. Združenie v tejto súvislosti podáva aj trestné oznámenie na Krajskej prokuratúre v Prešove a verí, že príslušné orgány všetko vyšetria.

Aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško uviedol, že „mohlo ísť skutočne o zneužitie ťažkej životnej a sociálnej situácie rómskej komunity niektorými osobami“ a podporuje vyšetrenie takýchto podozrení.

Matovič zaplavil Slovensko fiatkami, odštartoval volebnú kampaň
Video

Matovič a Pollákovci podľa Únie Rómov vedeli, že nedokážu presne porozumieť ich zavádzajúcim sľubom, a že vo vidine jednoduchého získania financií dostanú ich hlasy. „Samozrejme, že každý je zodpovedný za svoje konanie ale zúfalý človek robí zúfalé činy," uviedlo združenie s tým, že keď je človek v situácii, keď nemá čo dať jesť svojim deťom a niekto mu prisľúbi peniaze, ktoré mu môžu pomôcť na niekoľko mesiacov, tak túto možnosť využije a zapredá svoj volebný hlas. „Toto sa stalo v mnohých prípadoch a pomaly sú z toho rodinné tragédie," upozornilo združenie s tým, že majú zdokumentované viaceré prípady. Ako Únia Rómov pripomenula, Matovič a Pollákovci mali v kompetencii Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity od roku 2012, kedy bol Pollák st. splnomocnenec a aj poslancom parlamentu a následne štyri roky vo vláde. „Pýtame sa, čo konkrétne urobili pre vyriešenie problémov v rómskych osadách za tých osem rokov čo mali zodpovednosť a starosť o túto oblasť? Odpoveď je nič," skonštatovalo združenie s tým, že Matovič a jeho hnutie pochopili, že rómske voličské hlas sú lacné a predvolebné sľuby im nemusia plniť.

Hnutie OĽaNO využije v kampani autá Fiat 500 Čítajte viac Matovič konečne rozdal ľuďom fiatky, budú mu robiť reklamu. Niektoré autá sa kazili už v kampani

„My Rómovia, máme už dosť tohoto cirkusu, odkazujeme Matovičovi a Pollákovcom aby splnili svoje sľuby," vyhlásila Únia Rómov s tým, že v opačnom prípade by sa mali hanbiť a odstúpiť. „Zároveň vyzývame kompetentných, vládu, splnomocnenca pre rómske menšiny na stretnutie a okamžité jednanie o možných riešeniach aktuálnych potrieb, aby sa nastavili zdroje z eurofondov na projekty, ktoré konkrétne pomôžu vyriešiť nahromadené problémy a nie len na matovičovské a pollákovské prázdne slová o riešení a pomoci bez skutočného efektu pre ľudí," zdôraznilo združenie, ktoré verí, že nová vláda pochopí, že aj Rómovia sú občania, ktorí chcú a vedia byť prínosom pre spoločnosť.

„Potrebujeme konkrétnu a reálnu pomoc aby sme sa vedeli plnohodnotne zapojiť do života. My sme pripravení okamžite spolupracovať na konkrétnych riešeniach s vládou a s Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Nezahoďte možnosť využiť potenciál Rómov na Slovensku. My sa práce nebojíme, chceme pracovať, zlepšiť náš život a život našich detí," uzavrela Únia Rómov na Slovensku.

Vyjadrenie splnomocnenca vlády SR

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško citlivo vníma vyhlásenie Únie Rómov na Slovensku, v ktorom zástupcovia konštatujú, že politické hnutie Oľano, najmä však jeho predstavitelia, predseda hnutia Igor Matovič a europoslanec Peter Pollák a poslanec Peter Pollák mladší, hrubo a vedome oklamali a zneužili chudobných Rómov vo voľbách do NR SR. Ako ďalej uvádza Únia Rómov, títo politici vedeli, že Rómovia v osadách nedokážu presne porozumieť ich zavádzajúcim sľubom a vo vidine rýchleho a jednoduchého získania financií dostanú ich hlasy. Splnomocnenec Alexander Daško sa stotožňuje s názorom Únie Rómov, že je mimoriadne podozrivé, keď jedna politická strana (Matovičove Oľano) získala v parlamentných voľbách 2023 v mnohých rómskych osadách vyše 80 až 90 percent hlasov.

„Mohlo ísť skutočne o zneužitie ťažkej životnej a sociálnej situácie rómskej komunity niektorými osobami. Som za to, aby orgány činné v trestnom konaní tieto podozrenia spravodlivo prešetrili, pretože inak nám vo verejnosti stále bude visieť možnosť manipulácie volebného procesu v roku 2023 v rómskych osadách“.

Alexander Daško zároveň vyhlásil, že ako splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity do týchto procesov nebude nijako zasahovať, ale bude nápomocný kompetentným orgánom. V zaujme transparentnosti a serióznosti riešenia tohto problému Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity poskytne všetky informácie aj kompetentným orgánom Európskej komisie a Európskeho parlamentu.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pollák #Igor Matovič #Únia Rómov Slovenska #Peter Pollák ml.