Mazák zostáva predsedom Súdnej rady, odvolávanie „prežil“ o jediný hlas

Členovia Súdnej rady SR neodvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Za návrh na odvolanie hlasovalo na štvrtkovom zasadnutí deväť členov rady, traja sa zdržali hlasovania, traja boli proti. Mazák nehlasoval.

14.12.2023 21:08
Ján Mazák Foto: ,
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
debata (9)

Rozprava trvala viac ako šesť hodín. Návrh na odvolanie iniciovalo šesť členov Súdnej rady SR. Mazák podľa nich opakovane porušuje svoje povinnosti a jeho zotrvaním na poste predsedu Súdnej rady SR môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva. Návrh na odvolanie pozostával z 20 bodov.

Mazák argumentoval zvýšením dôveryhodnosti súdnictva počas obdobia, keď Súdnej rade SR šéfuje. Odmietol tvrdenia o opakovanom porušovaní svojich povinností.

„Málokto vie a je ťažko uchopiteľné si predstaviť, čo znamená robiť predsedu Súdnej rady SR v úplne novom právnom prostredí, ktoré platilo od 1. januára 2021,“ povedal Mazák. Najviac ho prekvapilo, že jeho právne názory boli spochybňované, hoci ich priebežne korigoval.

súdna rada, súdy, kancelária Čítajte viac Zo súdnej rady odchádza ďalšia členka, sudkyňa Príbelská

Na odvolanie bolo potrebných desať hlasov. „Za mňa je veľký signál pre predsedu Súdnej rady SR, že reálnu podporu mu vyslovili traja členovia Súdnej rady SR,“ zdôraznila jej členka Marcela Kosová. Podotkla, že zo zástupcov sudcov nebol nikto proti návrhu na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu.

Návrh na odvolanie predsedu Súdnej rady SR iniciovali Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Magdaléna Hromcová, Peter Šamko a Martin Bezák.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Ján Mazák