Eurobarometer: Obyvatelia Slovenska vnímajú aktuálnu situáciu v krajine negatívne

Obyvatelia Slovenska vnímajú aktuálnu situáciu v krajine negatívne. V priebehu októbra a novembra hodnotilo situáciu na slovensku ako zlú 64 percent respondentov. Ako dobrú situáciu zhodnotilo 34 percent opýtaných. Negatívne vnímanie sa však od jari znížilo o desať percentuálnych bodov. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu Eurobarometer.

15.12.2023 14:42
debata (11)
Eurobarometer: Obyvatelia Slovenska vnímajú aktuálnu situáciu v krajine negatívne
Video

Ako z prieskumu ďalej vyplynulo, ako aktuálny problém Slovenska respondenti vnímajú infláciu aj napriek jej klesajúcej tendencií. Obyvatelia vnímajú ako najzásadnejší problém okrem inflácie rastúce ceny a náklady na život, čo si myslí 46 percent obyvateľov Slovenska. V porovnaní s prieskumom z jari tohto roku pálčivosť tohto problému poklesla o 11 percentu­álnych bodov.

Za druhý najvážnejší problém vnímajú respondenti ekonomickú situáciu. Tú vybralo 26 percent obyvateľov. Tretím najvážnejším problémom sú podľa opýtaných téma prisťahovalectva (16 percent) a problematika zdravia (16 percent).

Protest opozície proti vláde v Bratislave
Video

Prieskum ďalej ukázal, že väčšina slovenských obyvateľov je nespokojná s fungovaním demokracie v krajine. Nespokojných je 59 percent opýtaných. Oproti jari sa však miera spokojnosti s fungovaním demokracie na Slovensku mierne znížila, a to o päť percentuálnych bo­dov.

EÚ vníma pozitívne 41 percent Slovákov, oproti jari ide o nárast

Európsku úniu (EÚ) vníma pozitívne 41 percent obyvateľov Slovenska. Oproti jari ide o nárast o päť percent. Vzrástla aj dôvera v EÚ (48 percent) a dôvera vo vládu (37 percent). Vyplýva to z jesenného prieskumu Eurobarometer. Národnú správu predstavili v piatok na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Ako najzásadnejšie problémy, ktorým dnes čelí EÚ, vnímajú obyvatelia Slovenska vojnu na Ukrajine (36 percent), medzinárodnú situáciu (28 percent) a prisťahovalectvo (27 percent).

EÚ pre obyvateľov SR reprezentuje predovšetkým slobodu cestovať, študovať a pracovať kdekoľvek v EÚ (64 percent), euro (46 percent) a nedostatočnú kontrolu vonkajších hraníc (36 percent).

Najpozitívnejším výsledkom EÚ je pre respondentov voľný pohyb ľudí, tovaru a služieb (33 percent), mier (23 percent) a euro (11 percent). Ako hodnoty, ktoré reprezentujú EÚ, vidia obyvatelia Slovenska najmä mier (41 percent), ľudské práva a demokraciu (zhodne 26 percent).

„Vidíme posun v tom, že aj hodnota mieru, demokracie, právneho štátu stúpla v očiach slovenského obyvateľstva. Je dôležité, že tieto piliere, na ktorých EÚ už mnoho dekád stojí, začína viac vnímať aj slovenská verejnosť,“ zhodnotila sociologička Oľga Gyárfášová.

Na otázku, či by Slovensko dokázalo lepšie čeliť budúcnosti, ak by bolo mimo EÚ, odpovedalo kladne 22 percent obyvateľov krajiny. Naopak, s budúcnosťou Slovenska mimo EÚ nesúhlasilo sedem z desiatich opýtaných (69 percent). „Ešte začiatkom roku 2023 bol podiel obyvateľov, ktorí nesúhlasili s budúcnosťou Slovenska mimo EÚ, len na úrovni 56 percent,“ uvádza sa v národnej správe.

„Občania SR ukázali opačný trend väčšej dôvery v Európsku úniu, väčšieho európanstva a uznania toho, že tie výzvy okolo nás sú také veľké, že potrebujeme európsku spoluprácu,“ ocenil vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

Terénny zber dát na Slovensku realizovala agentúra MNFORCE na reprezentatívnej vzorke 1006 respondentov v období od 23. októbra do 10. novembra.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurobarometer