Rezort zdravotníctva upozorňuje na zmeny pri testovaní a očkovaní proti covidu

Od soboty 16. decembra nastanú zmeny pri objednávaní sa na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 aj pri objednávaní sa na PCR test. Objednávanie bude zároveň z technických príčin do soboty 16.00 h nedostupné. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

15.12.2023 20:35
debata (5)

„Z technických príčin bude do soboty 16.00 h krátkodobo nedostupné objednanie sa na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a PCR testovanie hradeného z verejného zdravotného poistenia. (…) Registrácia na očkovanie bude opätovne spustená v sobotu o 16.00 h,“ priblížilo NCZI.

Šéf Dôvery: Politici nemôžu klamať ľuďom, že zdravotníctvo má byť zadarmo
Video

Ľudia sa budú môcť prihlásiť na PCR test cez Národný portál zdravia (NPZ), pričom podmienkou naďalej ostáva indikácia lekára, teda výmenný lístok. „Informačný systém NCZI nebude o výsledku testu informovať pacienta prostredníctvom SMS ani e-mailom, zašle ho priamo jeho lekárovi, ktorý test indikoval. Tak sa docieli lepší manažment pacienta ošetrujúcim lekárom,“ ozrejmil rezort.

Rovnako bude od soboty na NPZ dostupné aj objednanie sa na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. „Osobám, ktorým nebol ešte pridelený termín, a teda sú v tzv. čakárni, bude zaslaná SMS o nutnosti potvrdenia svojho záujmu a registráciu cez Národný portál zdravia – NPZ. Prípadne môžu títo záujemcovia využiť aj očkovanie bez registrácie,“ vysvetlilo ministerstvo.

thumbnail Lekarna poradna 1920x1080 SK, pr, nepouzivat Čítajte viac Farmaceuti upozorňujú na jednu chybu pri podpore imunity. Netreba ju podceniť

Podotklo, že po očkovaní NCZI nebude vydávať národný certifikát o vykonanej vakcinácii. „Potvrdenie o očkovaní vydáva zdravotnícke zariadenie po absolvovaní očkovania, očkovanie bude evidované v systéme eZdravie a pre občanov dostupné v ich elektronickej zdravotnej knižke – eZK, ktorú si môžu prehliadať cez Národný portál zdravia,“ ozrejmilo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #očkovanie proti covidu