Susko o trestných kódexoch a Lipšicovom úrade: Stovky odborníkov podporujú naše návrhy, počuť je len hŕstku kritikov

Stovky odborníkov - sudcov, advokátov a predstaviteľov akademickej obce - podľa ministra Borisa Suska podporujú vládne zmeny trestných kódexov i zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Tvrdí, že v médiách dostáva priestor len hŕstka kritikov vládnych zámerov.

16.12.2023 11:00
debata (25)
Minister spravodlivosti Boris Susko o postavení Úradu špeciálnej prokuratúry a prečo je ho možné zrušiť
Video
Zdroj: MS SR

„Slovenskí právnici sa rozhodli po troch rokoch zverejniť novú výzvu reagujúcu na porušovanie princípov právneho štátu v trestnoprávnej oblasti. Táto výzva nadväzuje na predchádzajúcu výzvu, ktorú v roku 2021 podpísalo viac ako 400 právnikov, vrátane 233 advokátov a 123 sudcov a emeritných sudcov. Výzva z roku 2021 upozorňovala okrem iného na masívne porušovanie práv obvinených v trestných konaniach a vystríhala pred zneužívaním trestných konaní na politické účely.“ uviedol Susko.

Eduard Burda Čítajte viac Dekan Burda: Vláde som odporučil zrušenie špeciálnej prokuratúry čo najskôr. Pre Brusel to môže byť problém, reaguje odborníčka

Nová výzva (texty výziev sú TU) podľa neho upozorňuje na dva prieskumy medzi advokátmi, týkajúce sa väzby. V prvom z roku 2021 až 98 % advokátov potvrdilo, že sa stretli s nezákonným donútením v predprípravnom konaní a 100 % v prípravnom konaní, hovorí Susko. V ďalšom prieskume z roku 2023 to bolo 98,6 %. Signatári druhej výzvy upozorňujú na to, že situácia sa vyhrotila po zvolení politika Daniela Lipšica na čelo Úradu špeciálnej prokuratúry, uvádza Susko.

O opodstatnenoti kritiky obsiahnutej vo výzve z roku 2021 podľa ministra hovoria tiež kroky Ústavného súdu SR, ako aj Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorí už konštatovali porušenie zákona alebo ako v prípade európskeho súdu sťažnosti, o ktorých informoval slovenslú vládu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Daniel Lipšic #ÚŠP #Boris Susko