Vakcíny proti covidu končia v odtoku. Slovensko je na čele, Európa vyleje štyri miliardy eur

Najskôr ich bolo málo, teraz ich bude zrazu priveľa. V roku 2020 počítala slovenská vláda s tým, že 90 percent populácie sa dá proti covidu zaočkovať. Na najbližšie roky preto prostredníctvom Európskej komisie objednal štát toľko vakcín, aby sa ušli každému.

18.12.2023 14:21
debata (237)
Palkovič: Vakcíny od Pfizeru
Video
Zdroj: TV Pravda

Odkedy boli koncom roka 2020 schválené prvé vakcíny proti koronavírusu, krajiny Európskej únie (EÚ) spoločne dodali 1,5 miliardy dávok. To znamená, že vlády zabezpečili viac ako tri dávky na každú osobu v Európe. No plány nerátali s odporom verejnosti dať sa zaočkovať a tak dnes mnohé z nich ležia na skládkach po celom kontinente.

Graf zobrazuje počet vakcín, ktoré krajiny nahlásili ako plytvanie, v porovnaní s počtom vakcín, ktoré im boli distribuované. Slovensko sa umiestnilo na druhom mieste, pričom najmenej 215 miliónov dávok vakcín zakúpených krajinami EÚ bolo podľa serveru Politico vyhodených a odhadovaná strata je vo výške štyroch miliárd eur. Mnohé zo spomínaných vakcín boli zakúpené na vrchole pandémie v roku 2021. Práve v tomto období EÚ uzavrela svoj jediný najväčší kontrakt na nákup 1,1 miliardy dávok od Pfizer a BioNTech.

Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Slovensko žiada Pfizer zastaviť dodávky vakcín

Len v tomto roku americký gigant Pfizer mal doručiť na slovenský trh 5,5 milióna dávok, kým druhý najsilnejší, Moderna, len 600-tisíc. A ďalšie milióny sú na ceste. Hoci sa v posledných mesiacoch očkuje len minimum ľudí, do konca roku 2023 malo Slovensko od Pfizeru objednaných 4,5 milióna dávok. Pfizer však pristúpil na rozdelenie dodávok vakcín v čase a teda neprídu naraz, ale postupne minimálne do roku 2027. Suma sa viaže na priemernú cenu 19,39 eur vypočítanú z údajov poskytnutých krajinami, ktoré zmluvy k vakcínam poskytli.

Treba však pripomenúť, že časy v roku 2021 boli neisté, nemocnice boli plné pacientov s covidom a v tom čase bola dohoda EÚ vychvaľovaná. Ako problematická sa však ukázala veľkosť a načasovanie dohody. Krajiny boli nútené kupovať dávky, aj keď pandémia ustupovala, zatiaľ čo snahy darovať nadmerné dávky tretím krajinám boli zmarené klesajúcim dopytom a logistickými problémami. Pravda oslovila o reakciu aj ministerstvo zdravotníctva.

Prvý zaočkovaný politik Sputnikom V. Gyimesi
Video
ockovanie-covid-nfs-clanok pfizer Čítajte viac Prokuratúra vyšetruje nákup vakcín. Šéf Pfizeru sa už dvakrát vyvliekol z vypočutia

Dôsledky sú podľa serveru Politico viac ako finančné. Otázky týkajúce sa spôsobu vyjednávania veľkej zmluvy so spoločnosťou Pfizer sa týkajú aj predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyenovej. Dôvodom sú podozrenia, že šéfka EÚ si pred dohodou s Pfizerom vymenila správy s generálnym riaditeľom farmaceutickej spoločnosti.

Zmluva už bola opätovne prerokovaná Európskou komisiou pod tlakom krajín EÚ, ktoré trpia nadbytkom vakcín. Poľsko aj Maďarsko prestali prijímať vakcíny a spoločnosť Pfizer ich žaluje za nezaplatenie. V Rumunsku chcú prokurátori zbaviť imunity bývalého premiéra a dvoch bývalých ministrov zdravotníctva, pričom tvrdia, že nadmerné nákupy vakcín spôsobili škody za viac ako jednu miliardu eur.

Gabriela Urbanová Čítajte viac Urbanová: Pfizer diktuje Európskej komisii

K podvodu pri nákupe malo dôjsť počas vrcholu pandémie koncom roka 2020. Covid paralyzoval spoločenský aj ekonomický život. Celý svet tak netrpezlivo čakal na nové očkovacie látky a snažil sa ich čo najrýchlejšie získať pre svojich občanov. Mimoriadna situácia si vyžadovala aj mimoriadne riešenia, ktoré sa často tvorili „za pochodu“, keďže precedens neexistoval. Ani samotná Európska komisia (EK) podľa informácií denníka Pravda ešte nikdy v histórii takýmto spôsobom lieky nekupovala.

Prokuratúra sídliaca v Luxemburgu bližšie detaily vyšetrovania poskytnúť odmieta. Odvoláva sa na verejný záujem. Vyšetrovanie by však podľa Európskeho parlamentu (EP) malo súvisieť s nákupom vakcín od farmakorporácie, spoločnosti Pfizer. Práve tých, ktoré boli ako prvé nasadené aj na Slovensku v decembri 2020.

237 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Covid-19