Projekt obnovy pamiatok s pomocou nezamestnaných pokračuje, pôjde naň 12,5 milióna eur

Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva ostane zachovaný a bude pokračovať aj v rokoch 2024 - 2025. Z Európskeho sociálneho fondu (ESF) je na tento účel alokovaných 12,5 milióna eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedli šéfovia ministerstva kultúry ministerstva práce a Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a Erik Tomáš (Hlas).

18.12.2023 15:21
debata
Hrad Krásna Hôrka kompletne otvoria až v roku 2026
Video

„Tento projekt je príkladom rozumnej spolupráce medzi viacerými inštitúciami verejnej správy,“ zdôraznila ministerka kultúry, zvýrazňujúca zároveň synergiu obnovy kultúrneho dedičstva a zvyšovanie zamestnanosti. V novej fáze majú renovovať približne 30 pamiatok, vyberať ich má ministerstvo.

Minister práce priblížil, že alokácia z ESF by mala pokrývať nielen mzdy a odvody zamestnancov, ale aj ich stravné a stavebný materiál. „Vraciame sa akoby k pôvodnej verzii projektu, v ktorom bola využitá pomoc nezamestnaných bez podmienky, aby ich väčšinu tvorili príslušníci marginalizovaných rómskych komunít tak, ako to bolo v ostatnom období,“ poznamenal. Predpokladá, že sa podarí zamestnať približne 400 pracovníkov.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Slovensku hrozí blamáž a škody v stovkách miliónov eur. Kľúčovú reformu môžu zvrátiť

Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje na Slovensku od roku 2011, v prvých rokoch kombinoval dotačné prostriedky rezortov kultúry a práce. V posledných dvoch rokoch boli aktivity naviazané na projekt zvýšenia zamestnanosti príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrady #rekonštrukcia hradu #obnova pamiatok