Poslanci odklepli Dankovi nové ministerstvo, vniklo v zrýchlenom konaní

Od 1. januára vznikne Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Vyplýva to z novely tzv. kompetenčného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Upraví sa tiež otázka menovania šéfov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Novelizuje sa aj legislatíva týkajúca sa položiek s dvojakým použitím a obchodovania s výrobkami obranného priemyslu.

20.12.2023 12:14
debata (18)

Ministerstvo cestovného ruchu vzniklo v zrýchlenom rokovaní ako súčasť rozsiahlych zmien zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Vláda chce posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu, čo by malo významne podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie a vytvoriť v zahraničí priestor pre plynulý rast príjmov tohto sektora. Termín účinnosti zmien v kompetenčnom zákone môže okrem časovej tiesne ohroziť aj možné veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Zástupcovia športovcov posielajú odkaz politickým stranám
Video

Nové ministerstvo prevezme kompetencie v oblasti cestovného ruchu z Ministerstva dopravy SR a v oblasti športu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. K jeho úlohám bude patriť aj podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky. Podpora cestovného ruchu je podľa návrhu úzko previazaná s rozvojom regiónov Slovenska, malo by to prispieť k vyrovnávaniu rozdielov medzi nimi. Ministerstvo tiež bude podporovať kongresovú turistiku ako ďalší významný zdroj príjmov štátu a miest.

parlament NR Čítajte viac Športovci sa začínajú hnevať. Vy, páni politici, sa tam striedate bez zodpovednosti, my tu však zostávame, osopil sa Kováčik

Opozícia nové ministerstvo tvrdo kritizovala ako zbytočné, nepodložené a trafiku pre predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka. Nepáčili sa jej ani chýbajúce informácie o nákladoch na zriadenie ministerstva a počte jeho úradníkov. Podľa vyjadrení šéfa národniarov na rozbeh ministerstva by malo ísť asi 100 mil. eur a malo by mať približne do 250 zamestnancov, ktorí majú prejsť z ministerstiev dopravy a školstva. SNS presadila vznik ministerstva v koaličnej zmluve aj v programe vlády. Danko už skôr predstavil ako kandidáta na ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho, bývalého generálneho riaditeľa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave. Vláda ho už vymenovala za vládneho splnomocnenca pre cestovný ruch a šport od 29. novembra.

Europe Google Čítajte viac Koalícia si robí chuť na kľúčový nezávislý úrad. Pokus o ovládnutie si všimol aj Brusel

V súlade s programovým vyhlásením vlády nastanú v kompetenčnom zákone aj viaceré iné zmeny v pôsobnosti rôznych ministerstiev a úradov. Napríklad, pôsobnosť v oblasti štátom podporovaného nájomného bývania prejde z úradu vlády na ministerstvo dopravy, keďže má v kompetencii aj oblasť bytovej politiky. Ministerstvo dopravy sa bude zároveň starať o právnu úpravu vecí patriacich do pôsobnosti Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR. Zastrešuje totiž aj oblasť stavebníctva pre verejné práce, stavebnú výrobu a stavebné výrobky, ako aj energetickú hospodárnosť budov, čo je súčasť všeobecných technických požiadaviek na stavby.

Pôsobnosť v oblasti vnútroštátnej implementácie agendy 2030 prejde z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) na Úrad vlády SR. Túto kompetenciu bude zabezpečovať podpredseda vlády, ktorý neriadi ministerstvo. Činnosti spojené s prípravou, prerokovaním a schvaľovaním ústavných zákonov, zákonov a iných právnych predpisov pre Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) prejdú z úradu vlády na ministerstvo investícií.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #ministerstvo cestovného ruchu a športu